Modalităţile de colaborare în cadrul Sistemei electroenergetice a statelor CSI vor fi actualizate
https://www.ipn.md/ro/modalitatile-de-colaborare-in-cadrul-sistemei-electroenergetice-a-statelor-csi-v-7966_978502.html
Pregătirea sistemelor energetice ale ţărilor CSI pentru sezonul de iarnă şi modalităţile de depăşire a consecinţelor crizei financiare mondiale în domeniul electroenergetic au fost principalele probleme luate în discuţie în cadrul celei de-a 36-a şedinţe a Comitetului executiv al Consiliului Energetic al CSI, care şi-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Chişinău.
Precum transmite Info-Prim Neo, preşedintele Consiliului, Serghei Şmatco, ministrul energeticii al Federaţiei Ruse, a spus că Sistema energetică cumulativă a ţărilor CSI constituie o capacitate a staţiilor electrice de peste 322 mln kW şi o lungime sumară a liniilor electrice de 200 mii km, fiind a doua ca mărime după Sistema energetică a Comunităţii europene.
El a relevat că producţia de energie electrică în anul curent pe Sistemă, ca urmare a crizei financiare mondiale, s-a redus. De exemplu, în Federaţia Rusă reducerile au constituit 63 la sută. De aceea, este foarte important să fie discutate, împreună cu colegii, modalităţile de depăşire a consecinţelor crizei.
Şmatco şi-a exprimat satisfacţia că toate ţările participante sunt predispuse
spre dialog. „Acest fapt este foarte important, deoarece urmează să fie actualizat Acordul privind asigurarea funcţionării paralele a sistemelor energetice ale ţărilor noastre. Noi considerăm că acordul trebuie să fie adaptat la condiţiile zilei de astăzi. Avem şi un şir de propuneri în ce priveşte prestarea serviciilor ce ţin de reglementările în Sistemă - acestea sunt puse în prezent doar pe seama Federaţiei Ruse. De asemenea, sunt unele probleme ce ţin de delimitarea apartenenţei liniilor electrice interstatale şi altele. În general, din discursurile prezentate, am înţeles că ţările noastre s-au pregătit destul de bine pentru perioada rece a anului”, a subliniat Şmatco.
Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministrul economiei, Consiliul Electroenergetic este o structură care şi-a demonstrat eficienţa printre structurile CSI. Desfăşurarea la Chişinău a şedinţei comitetului executiv al Consiliului Electroenergetic permite de a prezenta specialiştilor energeticieni din spaţiul CSI, precum şi conducătorilor unor companii energetice mari, participanţi la reuniune, oportunităţile investiţionale ale R. Moldova.
„Se simte o criză de ofertă în această zonă şi noi trebuie să utilizăm toate posibilităţile pentru a atrage investii. Avem nevoie de ele şi pentru a majora capacităţile de generare a energiei electrice, şi în infrastructura de transport a acesteia. Nu contează de unde vor fi investiţiile - din Rusia, Ucraina sau din altă ţară - noi vom demonstra un comportament corect cu toţi investitorii, vom lansa politici guvernamentale previzibile în domeniul energetic şi în alte domenii şi vom lucra în permanenţă la îmbunătăţirea climatului de afaceri”, a spus Lazăr.
Comitetul Executiv al Consiliului Electroenergetic al CSI se reuneşte cu începere din 1992, de două ori pe an. Scopul acestuia este de a crea relaţii de parteneriat şi colaborare între statele CSI în domeniul electroenergetic.