logo

Mobilizarea diasporei la alegeri confirmă interesul față de viitorul țării, ADEPT


https://www.ipn.md/ro/mobilizarea-diasporei-la-alegeri-confirma-interesul-fata-de-viitorul-8013_1108554.html

La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-a înregistrat o prezență semnificativă la vot a moldovenilor din străinătate, cu un total de 240 548 de participanți. Cifra reprezintă 15,39% din totalul alegătorilor. Această mobilizare sporită, comparativ cu scrutinele anterioare, confirmă interesul diasporei față de viitorul țării și necesitatea implicării acesteia în procesul electoral. Constatările se conțin într-o notă analitică, elaborată de Asociația pentru Democrație Participativă, transmite IPN.

Rata participării diasporei la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova și la primul tur al scrutinului din 20 octombrie a fost mult peste limitele așteptărilor, bazate pe datele statistice privind participarea la alegerile precedente”, se menționează în analiza ADEPT.

Autorii subliniază impactul asupra referendumului constituțional, unde diaspora a susținut în proporție de 76,8% opțiunea „Da” pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Comparativ, rezultatele interne au arătat o opoziție majoritară. Potrivit ADEPT, această contribuție a diasporei a fost decisivă în validarea rezultatelor referendumului, care au arătat o preferință de 50,35% pentru integrarea europeană, în ciuda apelurilor unor partide politice la boicot.

ADEPT mai atrage atenția asupra provocărilor din al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Printre acești factori se numără dezbaterile electorale și contracararea activităților frauduloase, inclusiv prin mobilizarea suplimentară a alegătorilor din diaspora.

Asociația îndeamnă cetățenii atât din țară, cât și din afara granițelor, să își exercite dreptul de vot, contribuind astfel la consolidarea democrației și la un viitor european pentru Moldova.

Experții mai notează că alegerile prezidențiale precedente, din 2016 și 2020, desfășurate în două tururi de scrutin, au arătat că, de obicei, înaintea turului doi de scrutin are loc o mobilizarea masivă și o participare semnificativ mai mare. În 2016, la primul tur al alegerilor prezidențiale în diasporă au participat 67 205 alegători, iar în cel de al doilea – 138 720, cu 106% mai mult decât în primul tur. La prezidențialele din 2020 au participat la primul tur 150 022 de alegători, iar în turul II – 263 177, cu 75% mai mult.