Ministrul justiției Alexandru Tănase a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii asupra încălcării semnalate de un avocat – menținerea abuzivă în arest a unei persoane și a cerut investigarea neîntârziată a faptelor și sancționarea disciplinară a judecătorului, transmite IPN.
Avocatul a contestat necesitatea menținerii în arest a clientului său, atenționând instanța asupra faptului că riscul eschivării acestuia de la justiție nu este bazat pe fapte. Bărbatul despre care este vorba este căsătorit, are doi copii minori și este singurul întreținător al familiei, cu loc permanent de trai și de lucru și fără antecedente penale. Adițional, avocatul a atenționat că din momentul plasării în arest, 3 octombrie 2017, nu au fost întreprinse acțiuni procesuale în privința acestuia. Demersul avocatului a fost susținut de procurorul de caz. Cu toate acestea, judecătorul a dispus amânarea pronunțării deciziei pentru o altă dată, declarând ședința închisă.
În demersul către CSM, ministrul Alexandru Tănase atenționează asupra faptului că astfel de acțiuni încalcă dreptul fundamental la libertate individuală și siguranța persoanei, garantat atât de prevederile din Constituție, cât și de Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Ministrul a atenționat asupra faptului că, în cazul lipsei remedierii situației la nivel național, astfel de cazuri comportă riscul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor fundamentale.
Alexandru Tănase solicită repetat întreprinderea tuturor măsurilor necesare în vederea ridicării gradului de informare a judecătorilor privind aplicarea arestului preventiv și excluderii cazurilor de detenție arbitrară.