logo

Mizele Vilniusului: Ucraina asociată cu UE, iar Moldova şi Georgia cu acorduri parafate


https://www.ipn.md/ro/mizele-vilniusului-ucraina-asociata-cu-ue-iar-moldova-si-georgia-7965_1009371.html

Miza cea mare a Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius este semnarea Acordului de Asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte celelalte state, este aşteptată parafarea Acordului de Asociere de către Moldova şi Georgia, pe când Armenia, Belarus şi Azerbaijan nu vor semna la această reuniune niciun document strategic, a declarat pentru IPN Leonid Litra, cercetător superior  la Institutul de Politică Mondială din Kiev.

„Din păcate, nu este cunoscut până la capăt dacă Ucraina va semna sau nu acest acord, având în vedere că n-au fost îndeplinite toate condiţiile impuse de UE şi acceptate iniţial de Kiev. Condiţionalităţile rămase ţin de amendarea legislaţiei care ar permite reformarea organelor procuraturii şi crearea unui cadru normativ care ar permite persoanelor aflate în detenţie să părăsească ţara pentru tratament”, a spus cercetătorul, menţionând că acest amendament se referă şi la fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko.

În acest moment, şansele ca Ucraina să semneze Acordul de Asociere sunt minime, ţinând cont de suspendarea procesului de către Guvernul de la Kiev. „Nesemnarea acordului de către Ucraina va transforma Summitul de la Vilnius într-un eşec. În cazul în care Ucraina va renunţa până în 2015 să semneze acest acord, va fi pornit un proces de regândire a Parteneriatului Estic”, a menţionat Leonid Litra.

Cât priveşte Moldova, Leonid Litra spune că este important ca ţara să semneze Acordul de Asociere cu UE cât mai curând după parafare, dar nu mai târziu de  septembrie-octombrie 2014, pentru ca parlamentul actual să-l poată ratifica.

„Procesul de semnare nu va fi unul uşor şi cred că Rusia va depune eforturi pentru ca acest lucru să nu aibă loc. Ameninţările Rusiei se fac deja auzite prin gura lui Rogozin (Dmitri Rogozin, vicepremierul Rusie), care prezice dificultăţi în relaţia cu Rusia, dar şi „pierderea” regiunii transnistrene dacă Chişinăul va semna”, spune cercetătorul.

Leonid Litra menţionează că în această situaţie, fără sprijinul constant şi rapid al UE, pentru Moldova va fi foarte greu de menţinut parcursul european neclintit. Pe lângă sprijinul Bruxellesului, o condiţie absolut necesară este evitarea oricărei crize politice care ar putea pune în pericol stabilitatea politică în Moldova.

Summitul Parteneriatului Estic are loc în perioada 28-29 noiembrie în Lituania, ţara care deţine preşedinţia UE. La acest eveniment participă şi conducerea coaliţiei Pro Europene.