Duminica trecută au avut loc primul tur de scrutin pentru alegerile primarilor localităților din Republica Moldova și unicul tur pentru alegerea consiliilor locale. Rezultatele finale vor fi abia după cel de-al doilea tur de scrutin, dar, în linii mari, tendințele generale par să fie suficient de clare. Aceste tendințe vorbesc anumite lucruri pentru principalii actori electorali, dar și pentru întreaga societate, la nivel local, dar și la nivel național. Și „la nivel național”, pentru că despre alegerile locale se spune ca fiind o „repetiție generală pentru viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare” care vor avea loc în 2024, respectiv, în anul 2025. Ce bază și-a pus clasa politică în aceste alegeri locale pentru viitoarele alegeri la nivel național și ce scopuri urmăresc să obțină prin utilizarea acestei „baze” sau „mize” au discutat participanții la dezbaterea publică „Mizele nelocale ale alegerilor locale”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că alegerile locale reprezintă o procedură constituțională prin care cetățenii își exercită dreptul de vot pentru a-și desemna reprezentanții la nivelul administrației locale – consiliul local și primarul. potrivit lui, consiliu local este autoritate reprezentativă și deliberativă a populației unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi sau al doilea și aleasă în vederea soluționării problemelor de interes local. Primarul este autoritatea reprezentativă a populației unității administrativ-teritoriale și executivă a consiliului local. El participă la ședințele consiliului local și are dreptul să se pronunțe asupra tuturor proiectelor și problemelor supuse dezbaterilor, fără drept de vot.
Igor Boțan amintește că primarul și consiliul local se aleg prin vot direct, universal, egal, secret și liber exprimat. Primarul se alege în baza votului uninominal, iar consiliul ca organ colectiv se alege în baza sistemului proporțional. În opinia sa, alegerile locale developează potențialul autentic al partidelor politice – organizatoric, administrativ și politic
„Importanța alegerilor locale este foarte mare. Cu ele începe democrația la firul ierbii. De alegerile locale depinde calitatea serviciilor oferite populației – iluminare, drumuri, apă, canalizare, colectarea și procesarea deșeurilor etc. Alegerile locale la nivel de comunitate sunt mai mult administrative. Alegerile la nivel raional, județean, regional sunt deja preponderent alegeri politice. Respectiv, alegerile locale sunt cel mai bun developator al potențialului partidelor politice”, a mai spus expertul.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor; Vladimir Odnostalco, consideră că este destul de complicat de a face concluzii cu privire la rezultatele scrutinului în condițiile în care încă nu s-a desfășurat turului doi. Însă, concluzii preliminare pot fi făcute, mai ales în ceea ce ține de condițiile în care a început această cursă electorală și cum s-a desfășurat campania electorală. Și cel mai important aspect, în opinia sa, ține de legitimitatea alegerilor sau lipsa acesteia, precum și de modul în care campania a fost influențată de majoritatea parlamentară.
Potrivit lui, PSRM a avut peste 500 de candidați la funcția de primar în diverse localități din țară. În același timp, partidul de guvernământ a avut peste 700 de concurenți electorali pentru circa 890 de mandate. „În mare parte, candidații săi sunt „dezertori” din alte formațiuni, inclusiv din PSRM, spre regret, dar și din alte partide, pe care guvernarea le critică. Însă acest fenomen de a fi „loial puterii” este destul de răspândit în rândul primarilor”, a menționat Vladimir Odnostalco, membru al Consiliului republicam al Partidului Socialiștilor.
În viziunea sa, scorul obținut de partidul de guvernământ la nivel național este în realitate mai mic. „Sunt alegeri locale, oamenii aleg administratorul localității și automat votează în consiliile locale și raionale partidul de la care este administratorul pe care îl susțin. Mai mult,
partidul de guvernământ are o mașinărie media – posturi TV, pagini web, bloggeri etc. Mai este și președintele și premierul care se declară apolitici, dar care s-au implicat activ în această campanie, împreună cu întregul cabinet de miniștri, cu mici excepții. Și acest lucru poate fi confirmat de oricine”, afirmă parlamentarul.
Vladimir Odnostalco spune că toți au existat și acte deschise de șantaj și anume prin metoda de a împărți oamenii în buni și răi, ai noștri și voștri. „Ba mai mult, se declara că, dacă vor fi aleși primari care nu sunt proeuropeni, consecințele pentru cetățeni vor fi resimțite – vor fi reduse finanțările, fondurile europene. Ce fel de șantaj este acesta? Sunt multe semne de întrebări. Pe parcursul campaniei electorale se schimbau regulile de joc. Comisia Electorală Centrală opera cu regulamente complicate, au fost modificări legislative”, a punctat deputatul.
Socialistul a mai declarat că, reieșind din toate acestea, există avantaje și dezavantaje, dar în primul pericole atât pentru partidul de guvernământ, cât și pentru opoziție. Potrivit lui, „răzbunarea” este unul dintre simbolurile guvernării, dar și o oportunitate pentru opoziție.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dorian Istratii, susține că aceste alegeri au fost organizate în baza unui nou Cod Electoral, aprobat recent și prin care, potrivit lui, au fost stabilite reguli clare pentru toți actorii politici. În opinia sa, acest aspect a favorizat înregistrarea unui număr record de candidați în acest scrutin electoral – la funcția de primar al municipiului Chișinău, fiind 27 de concurenți electorali. „Numărul mare de candidați înregistrați dă o tonalitate pentru un proces democratic inițiat în aceste alegeri”, a notat Dorin Istratii.
În ceea ce ține de fenomenul cumpărării voturilor la nivel de țară, deputatul spune că a fost nevoie de intervenția Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a opri acest flagel. „Aceasta este o provocare pentru guvernare, pentru instituțiile statului, care trebuie rezolvată cât mai urgent pentru a nu permite acest lucru în viitor, iar alegerile să decurgă cinstit și corect”, a declarat parlamentarul.
Potrivit lui, pentru PAS acestea sunt primele alegeri locale, la care formațiunea participă de una singură. Or, la precedentul scrutin local s-a mers în bloc electoral. „Comparativ cu anul 2019 când am avut în jur de 130 de primari, acum din primul tur avem 244 de primari. Este o creștere foarte bună. Avem și 153 de candidați care vor lupta în turul doi. Și cred că în multe din aceste localități, având în vedere că în consiliul local avem primul loc, sper că cetățenii vor vota preponderent candidatul PAS”, a notat Dorian Istratii.
În ceea ce ține de capitală, parlamentarul a menționat că PAS a reușit să crească de patru ori numărul de consilieri municipali, de la 5 la 20. Și acesta este un rezultat foarte bun, deși scopul principal era să câștige și Primăria Chișinău. Însă nu s-a reușit acest lucru. În țară, PAS a reușit că obțină primul loc în 19 consilii raionale. „Iarăși este un rezultat foarte bun care confirmă suportul cetățenilor pentru parcursul european. Este un rezultat bun. Acolo unde s-au întâmplat anumite greșeli, învățăm, pentru că PAS este un partid tânăr. Vom fi mai buni și vom încerca să aducem mesajul la mai mulți cetățeni”, a precizat deputatul.
În opinia sa, alegerile locale pot fi comparate doar cu alegeri locale și nicidecum cu cele parlamentare sau prezidențiale. Or, la ultimele două scrutine votează și moldovenii de peste hotare. „Este o altă abordare asupra alegerilor, este un alt număr de cetățeni care ies la vot. Desigur că este un lucru mai puțin firesc în situația când problema cetățeanului o rezolvă primarul sau consiliul local, dar interesul cetățeanului pentru alegerile locale, tot timpul a fost mai scăzut, decât interesul față de alegerile parlamentare sau prezidențiale”,
a mai spus Dorin Istratii.
Dezbaterea publică cu tema „Mizele nelocale ale alegerilor locale” este ediția a 294-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.