logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: valorile tradiţionale


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-valorile-traditionale-7978_1014046.html

După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate.
---


Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o ameninţare la adresa culturii şi valorilor tradiţionale ale Republicii Moldova

Doctorul habilitat Varvara Buzilă, conferenţiar universitar, director adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, susţine că afirmaţia respectivă reprezintă o temere îndreptăţită, dar despre care e potrivit să se discute cu formatorii de opinie pentru conceptualizarea reuşită a proiectelor de viitor. „Trebuie, pur şi simplu, să ne cunoaştem cultura, valorile apărate de ea şi să le trăim realmente. Iar ca să înţelegem mai bine ce se întâmplă sau ce se poate întâmpla de acum încolo în acest sens este necesar să stabilim care este situaţia la zi în sistemul tradiţional de valori”, a spus Varvara Buzilă.

Varvara Buzilă precizează că reprezentanţii comunităţii europene, la fel ca şi toţi străinii care vizitează Republica Moldova, doresc de să fim noi înşine, să ne respectăm originea, cultura, bucătăria, muzica, dansurile. Străinii simt şi nu agreează maimuţăreala, imitaţiile pe care noi le improvizăm uneori din neştiinţă, dorind să le facem pe plac. Anumite comunităţi solidarizează grupuri mari de oameni pentru a apăra momente ale naturii, culturii şi istoriei noastre, în pofida acţiunilor unor rechini economici care tind să profite atât de monumente, cât şi de spiritul civic. Se acţionează tot mai coerent la nivel local, naţional, regional pentru protejarea expresiilor culturale tradiţionale.

Varvara Buzilă a remarcat că Republica Moldova a ratificat mai multe convenţii UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural şi natural, iar în ultimii ani şi-a pus la punct cadrul legislativ şi normativ în domeniu, ceea ce oferă garanţii sigure în perpetuarea culturii şi valorilor tradiţionale. „Pentru a anticipa tendinţele periculoase, a evita urmările nedorite, e timpul să regândim şi noi acţiunile noastre personale şi colective, să ne întrebăm cum facem să beneficiem de marile deschideri oferite se proiectul integrării europene, fără, şi acest lucru este foarte important, fără să pierdem din fondul cultural tradiţional ceea ce ne reprezintă ca popor în contextul altor popoare”, a mai spus Varva Buzilă. Pentru aceasta avem nevoie de profesionişti în domeniul managementului identitar, de tineri bine şcoliţi, cunoscători, care pot reconsidera, recupera, reabilita fondul valorilor culturale pentru a conlucra eficient la proiectul social al culturii. Acest proiect este şi garanţia succeselor economice, a conchis conferenţiarul universitar.  

Pe pagina sa oficială, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova notează că UE şi-a asumat angajamentul de a apăra diversitatea culturii europene şi nu pledează pentru schimbarea culturii unei ţări anume. Moto-ul UE este: „uniţi în diversitate”. Uniunea Europeană respectă valorile culturale ale Moldovei, iar Acordul de Asociere nu doar că le recunoaşte, dar şi va contribui la protejarea acestora. În mod special, Acordul de Asociere nu impune nicio schimbare în ceea ce ţine de practica religioasă. Convingerile religioase ţin de sfera privatului şi, prin definiţie, nu pot constitui un subiect în care statul ar putea interveni. Fiecare cetăţean, reieşind din propria voinţă, este liber să practice religia pe care şi-o alege. Uniunea Europeană respectă diversitatea religioasă şi promovează toleranţa şi dialogul reciproc dintre religii.

Alina Marin, IPN