logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: regiunea transnistreană


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-regiunea-transnistreana-7978_1014162.html

„După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate”.
---

„Neaplicarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană va diviza şi mai mult ţara”


Expertul IDIS Viitorul, Eduard Ţugui, a susţine că respectiva afirmaţie reprezintă unul dintre puţinele „mituri veritabile” legate de Acordul de Asociere, ceea ce înseamnă că este adevărată doar parţial. Alte afirmaţii, de genul că vom fi convertiţi la catolicism, sunt minciuni ordinare.

„Afirmaţia că neaplicarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană va diviza şi mai mult ţara este adevărată doar în măsura în care acceptăm că orice tratat internaţional sau orice act normativ aplicat în Republica Moldova şi neaplicat în regiunea transnistreană divizează cele două maluri ale Nistrului. Dar dacă existenţa statului Republica Moldova ar fi fost determinată de o asemenea logică, atunci noi nu trebuia să avem Declaraţia de Independenţă, Constituţia, legi organice şi alte acte normative care, de cele mai multe ori, nu sunt identice cu cele adoptate la Tiraspol. Nu ar fi trebuit să fim nici membri ONU, nici să aderăm la Consiliul Europei şi la Organizaţia Mondială a Comerţului”, a subliniat expertul.

Potrivit lui Eduard Ţugui, implementarea prevederilor Acordul de Asociere, implicit a Titlului V (Comerţul şi alte aspecte legate de comerţ), oferă premisele dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova, care realmente poate deveni mai atractivă pentru cetăţenii din stânga Nistrului, fapt care infirmă încă o dată afirmaţia de mai sus. „Deja se văd presiunile pe finanţele publice din regiunea transnistreană, iar dacă administraţia de la Tiraspol continuă să auto-izoleze regiunea, nu este exclus să aibă o mare surpriză din partea cetăţenilor în viitorul apropiat, care vor găsi într-o Moldovă europeană un loc mult mai sigur de trai”, a adăugat expertul IDIS.

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău precizează în pagina online că Acordul de Asociere va aduce beneficii întregului teritoriu al Republicii Moldova recunoscut la nivel internaţional; UE nu a exclus niciodată regiunea transnistreană din aceste perspective. Autorităţile regiunii transnistrene au fost invitate să se alăture procesului de negociere şi să se implice în discuţii privind pregătirile practice pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (care este parte a Acordului de Asociere) în cele mai bune condiţii, în beneficiul economiei regiunii.

Alina Marin, IPN