logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluție: valorile tradiționale


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-in-evolutie-valorile-traditionale-7978_1032816.html

În iulie 2014, Agenţia de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare şi ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanţă, revenim la aceleaşi surse şi la aceleaşi subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluţie şi dacă aşteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o amenințare la adresa culturii şi valorilor tradiționale ale Republicii Moldova.

Doctorul habilitat Varvara Buzilă, conferențiar universitar, secretar științific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a declarat că, la aproape trei ani de la semnare, Acordul de Asociere cu UE nu prezintă nicidecum un pericol pentru cultura şi valorile tradiționale, așa cum se vehicula. Beneficiile pe care le aduce nu pot fi măsurabile acum. Vor fi resimțite în timp.

„Orice societate progresează atunci când are idealuri mărețe. Noi ca societate am primit un ideal, avem posibilitatea să ne solidarizăm, să găsim resursele interne pentru a-l realiza”, a spus Varvara Buzilă, având convingerea că „suntem capabili să ne apropiem de modelul de ideal propus – ca societate civilă, ca societate organizată în cadrul unor instituții tradiționale sau moderne”. Pe de altă parte, în ceea ce privește clasa politică nu există o maturitate pe măsura societății civile.

Cu referire la cei care au afirmat că Acordul de Asociere este o amenințare la adresa culturii şi a valorilor tradiționale şi care mai continuă să spună acest lucru, Varvara Buzilă menționează că „un cadru larg de dezvoltare a unor opinii diferite asupra uneia şi aceleiași dezbateri este o bună pornire către afirmarea valorilor democratice”. Cu cât mai multe opinii diverse, bine argumentate şi democratic susținute vor exista, cu atât societatea va avea repere foarte clare de dialog.

„Dacă nu vom reuși să mergem înainte şi vom continua să dăm înapoi, aşa cum cineva încreadă să ne provoace, prin atacuri la ceea ce se numește bunul mers al unei societăți, probabil că vom continua să batem pasul pe loc. Cu siguranță, vom reveni la aceleași idealuri peste ceva vreme, dar vom regreta că am bătut pasul pe loc”, a concluzionat Varvara Buzilă.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi accesat aici