logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere, în evoluţie: calitatea de membru al UE


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-in-evolutie-calitatea-de-membru-a-7978_1032706.html

În iulie 2014, Agenţia de presă IPN a desfășurat o campanie de informare întitulată: „Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere”, care a avut menirea să abordeze principalele temeri legate de procesul de semnare şi ratificare a respectivului acord. La aproximativ trei ani distanţă, revenim la aceleaşi surse şi la aceleaşi subiecte pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile în evoluţie şi dacă aşteptările din ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE s-au adeverit.
---

Moldova nu are perspectiva calităţii de membru al Uniunii Europene.”

Directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Lina Grâu, spune că, aşa cum au evoluat lucrurile în ultimii aproape trei ani, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova îşi poate lua rămas bun de la speranţa de a deveni membră a UE.

„În acest moment putem spune foarte clar că Republica Moldova s-a replasat în „spaţiul gri” al Europei, rămâne pe dinafara procesului de extindere europeană şi aceasta inclusiv din cauza conjuncturii externe, dar şi a evoluțiilor din Republica Moldova. Din păcate, sfera de oportunități pe care am avut-o după semnarea Acordului de Asociere am ratat-o din cauza corupției, situaţiei politice şi a inconsistenței reformelor”, a spus experta.

Lina Grâu a spus că, în opinia ei, în următorii 15-20 de ani Republica Moldova nu poate pretinde la asocierea, cu atât mai mult la aderarea la Uniunea Europeană. Aceasta nu înseamnă însă că reformele europene nu ar trebui să continue, susţine experta, avem un Acord de Asociere semnat cu UE, care este o foaie de parcurs pentru transformarea Republicii Moldova în bine, în sens democratic.

„Deşi Uniunea Europeană are problemele ei interne, aceasta însă nu şi-a închis uşa pentru cooperarea cu Republica Moldova. Uşa aceasta rămâne deschisă, dar nu şi pentru aderarea Republicii Moldova sau a altor state, pentru că aşa este situaţia între ţările membre UE. Vedem şi pretențiile Rusiei, care îşi extinde tot mai mult sferele de influență, încearcă să preia noi şi noi scheme de extindere a zonei sale de influență, inclusiv mediatică şi politică. Vedem ce se întâmplă în Republica Moldova, vedem ce se întâmplă şi în Ucraina”, a remarcat Lina Grâu.

Aceasta a subliniat că Acordul de Asociere a adus foarte multe avantaje pentru Republica Moldova şi a deschis foarte multe uşi. A adus expertiza şi finanţarea în Republica Moldova, a adus foarte multe beneficii în comerțul extern, în politica de securitate. Și faptul că circulăm liber tot este un beneficiu negociat în acea perioadă de semnare a Acordului. Dar, din păcate, clasa politică moldovenească a preferat să fure mai mult decât să facă reforme şi decât să lucreze în beneficiul ţării şi al oamenilor.

„Acordul de Asociere e o foaie de parcurs clară, pentru că exista o alternativă clară pe termen mediu ca Republica Moldova să obţină calitatea de membru. Acum, din cauza corupţiei clasei politice şi a lipsei de viziune în promovarea reformelor, această perspectivă s-a închis, cel puţin pe termen mediu spre lung”, a mai spus Lina Grâu.

Alina Marin, IPN

Articolul la aceeași temă, publicat în iulie 2014, poate fi accesat aici