logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: impactul asupra preţurilor


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-impactul-asupra-preturilor-7978_1014262.html

„După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate.
---


Ca rezultat al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, preţurile vor creşte

Expertul economic Viorel Chivriga susţine că această afirmaţie este un mit. Preţurile nu pot creşte atât timp cât există concurenţă. Or, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care este parte a Acordului de Asociere, vor apărea rezultate palpabile în domeniul concurenţei, unde, la această etapă, Republica Moldova are restanţe destul de mari.

„Concurenţa va însemna un acces mai mare al consumatorilor la produse calitative, competitive şi care au costuri rezonabile. Datorită faptului că taxele vamale la import vor fi anulate, consumatorii au numai de câştigat.  Vor avea acces la produse mai ieftine şi vor avea de unde alege”, a spus expertul.

În opinia expertului, mitul că preţurile vor creşte a apărut din cauza lipsei de informaţii în perioada de negociere a Acordului de Asociere. „Cu cetăţenii s-a vorbit foarte puţin, iar cei care nu privesc tocmai bine vectorul european au utilizat diferite tertipuri. E nevoie de comunicat cu oamenii, cu primarii, cu mediul de afaceri, cu cei care nu vorbesc româna, şi aici cred că autorităţile au cam dat greş. Există încă mult spaţiu pentru a utiliza experienţa străină în acest sens, a statelor care recent au aderat la UE”, a adăugat Viorel Chivriga.

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova notează în pagina online că, Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va face piaţa moldovenească mai deschisă pentru importurile din UE. Acesta va conferi mai multă competitivitate, ceea ce în mod normal va duce la scăderea preţurilor pentru consumatori. Conform unor cercetări independente, preţurile de consum vor scădea cu 1% pe termen scurt şi cu 1,3% pe termen lung.

Alina Marin, IPN