logo

Mituri şi adevăruri despre Acordul de Asociere: căsătoria între persoanele de acelaşi sex


https://www.ipn.md/ro/mituri-si-adevaruri-despre-acordul-de-asociere-casatoria-intre-persoanele-7978_1013781.html

„După semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”, „Acordul de Asociere va afecta relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Federaţia Rusă”, „Preţurile de consum vor creşte după instituirea regimului de comerţ liber cu UE”. Acestea sunt doar câteva din cele mai vehiculate ipoteze în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Sunt teze adevărate sau doar mituri? IPN a încercat să afle răspunsul contactând experţi independenţi şi oficiali în domeniile abordate.
---


Acordul de Asociere va impune Moldova să legalizeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”

„Este unul din cele mai aberante mituri pe care le-am auzit în viaţa mea. Nu există temei legal sau moral care să-i facă pe cetăţeni să aibă frică de posibilitatea ca UE să impună Moldova să accepte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, a declarat directorul adjunct al Coaliţiei Nediscriminare, Ana Furtună. Ea spune că nu toate statele membre ale UE au legalizat acest tip de căsătorii, iar în Republica Moldova mitul are substrat politic.

„Scopul Legii privind asigurarea egalităţii (contestată de reprezentanţii mai multor organizaţii creştine, n.r.) este eliminarea, prevenirea şi combaterea fenomenului discriminării pentru toate categoriile de populaţie. Nicidecum nu are scopul să promoveze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi, eventual, adoptarea de copii de către aceste familii”, a spus Ana Furtună. Nu există niciun proiect de lege în sensul acesta, nici măcar gândit.

„Este absolut aberant şi politizat acest subiect şi nu are niciun temei, nici măcar bănuiala că în viitorul apropiat sau îndepărtat ar exista o asemenea posibilitate”, a mai spus directorul adjunct al Coaliţiei Nediscriminare

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova susţine că Instituţia Familiei în fiecare stat ţine de competenţa ţării respective, nu de competenţa UE. Statele UE îşi dezvoltă propriul cadru legislativ care reglementează relaţiile de familie, în baza propriilor valori, tradiţii şi culturi. Legea privind asigurarea egalităţii, cunoscută ca şi Legea Antidiscriminare, are scopul să asigure tratamentul egal al tuturor cetăţenilor, inclusiv al grupurilor minoritare, de exemplu la angajarea în câmpul muncii sau în alte situaţii.

Alina Marin, IPN