logo

Mitropolia Moldovei de Răsărit urmăreşte destituirea ÎPS Petru


https://www.ipn.md/ro/mitropolia-moldovei-de-rasarit-urmareste-destituirea-ips-petru-7967_1010885.html

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, este învinuit de inactivitate social-patriotică, dar şi de furt şi păcatul sodomiei. Acuzaţiile sunt aduse de către grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea Mitropoliei Chişinăului şi Moldovei de Răsărit, recent înregistrată la Ministerul Justiţie. Reprezentanţii grupului solicită Patriarhului român, ÎPS Daniel, acceptarea noii structuri în supunere canonică şi acceptarea liderul spiritual, al cărui nume deocamdată nu îl anunţă. Ei spun că, în cazul suspendării activităţii mitropolitului Petru Păduraru, Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit se va desfiinţa de la sine.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Veaceslav Afanasiev, unul dintre membrii grupului de iniţiativă, a spus că noua structură a fost înfiinţată ca reacţie la situaţia dezastruoasă din Mitropolia Basarabiei, pe care o semnalează de mai mulţi ani. În aprilie 2012, un grup de clerici şi mireni din cadrul Mitropoliei Basarabiei, convocaţi într-o adunare, au decis să informeze Patriarhia Română despre ce se întâmplă în cadrul mitropoliei. Pentru că Patriarhia n-a luat atitudine, s-a decis crearea unei noi mitropolii, pentru „a salva parohiile care abandonează Mitropolia Basarabiei să nu treacă sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Ruse”, a spus Veaceslav Afanasiev.

Un alt reprezentat al noii mitropolii, Ilie Popa, a spus că ÎPS Petru a acceptat în anturajul său persoane cu reputaţie dubioasă, preoţi caterisiţi de Mitropolia Moldovei pentru întreţinerea relaţiilor homosexuale. Potrivit lui Ilie Popa, „majoritatea preoţilor din Mitropolia Basarabiei sunt disperaţi de agresivitatea Mitropolitului, iar cei care îndrăznesc să-l contrazică sunt persecutaţi.  El a mai spus că o mărturie a situaţiei dezastruoase la Mitropolie este controlul politic exercitat de-a lungul anilor o forţă pe care a numit-o „coloana a 5-a a Moscovei”.

Mitropolia nou creată nu este supusă canonic deocamdată vreunei patriarhii. Reprezentanţii acesteia au convingerea că, dacă va fi acceptată sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române, cel puţin 70% din parohhile Mitropoliei Basarabiei şi mai multe biserici ale Mitropoliei Moldovei ar trece sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Chişinăului şi Moldovei de Est.