logo

Miting de comemorare la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/miting-de-comemorare-la-chisinau-7967_1006376.html

Deputaţi, parlamentari, foşti deportaţi şi rude ale acestora au depus flori şi au participat la un miting de comemorare organizat la cei 64 de ani de la al doilea val de deportări în gulagurile staliniste. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi prim-ministrul Iurie Leancă au depus flori, au asistat la miting, dar au plecat fără să ia cuvântul, transmite IPN.

Vicepreşedintele Parlamentului, Adrian Candu, a spus că data de 6 iulie reprezintă începutul suferinţei a mii de oameni. Acest eveniment trebuie să aducă învăţăminte şi să nu se mai repete. „Reeşind din posibilităţile pe care le avem, trebuie să identificăm ce posibilităţi avem pentru sprijinul celor care au avut de suferit în urma acelor vremuri. Astfel de proiecte se discută în Parlament”, a spus  Adrian Candu.

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a asigurat foştii deportaţi că în timpul apropiat va fi inaugurat monumentul promis. Totodată, acesta a anunţat că vor fi inscripţionate iniţialele celor care au contribuit la aducerea pietrei de comemorare. „Ceasul dreptăţii în curând va sosi. Să vă dea Dumnezeu sănătate”, a spus primarul capitalei.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţilor politici, Valentina Sturza, „genocidul comunist” mai există şi astăzi. „Este o zi sângeroasă. Nici până acum nu ştim unde sunt înmormântat părinţii noştri. Au intrat ca nişte barbari în casele noastre. Am trăit prin bordeie, alţii au fost judecaţi şi împuscaţi”, a spus Valentina Sturza.

Vasile Busuioc, fost deportat, îşi aminteşte cu greu anii de copilărie petrecuţi în gulagurile staliniste. Acesta a spus că a fost pus la muncă la o vârstă fragedă, iar urmările le simte şi azi. Iurie Gacina, fost deportat, îşi aminteşte că avea doar un an când ofiţerii comunişti i-a omorât bunica şi tatăl, iar sora s-a pierdut şi nu mai cunoaşte nimic despre soarta ei. „Nici o ţară nu a umilit atâtea popoare. Statistica mult vorbeşte. Statistica multe cifre are, însă statistica nu are acea cifră exactă care a fost înghiţită şi înmormântată de păgânii imperiali ruşi”, a spus bărbatul.

Ce-al doilea val de deportări a avut loc la 5-6 iulie 1949 şi a fost catalogat drept cel mai mare val de deportare a basarabenilor, cunoscut ca şi operaţiunea IUG.