logo

Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova, inaugurată la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/misiunea-de-parteneriat-a-ue-in-moldova-inaugurata-la-7965_1097287.html

Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova a fost inaugurată la Chișinău. Prezent la eveniment, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că lansarea acestei misiuni este încă un semnal important politic al sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova în circumstanțe actuale dificile. Vicepreședintele Comisiei Europene a precizat că „Moldova este una dintre țările cele mai direct afectate de invazia rusească în Ucraina. Suplimentar la aceasta, Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova cu interferențe și cu acțiuni hibride”, transmite IPN.

Înaltul Reprezentant al UE a menționat că această misiune se va alătura altor 12 misiuni civile ale UE în toată lume. Potrivit lui, este o misiune foarte importantă, pentru că Moldova se ciocnește de provocări reale. Misiunea are un mandat inovator care se bazează pe trei piloni, inclusiv, aceasta va contribui la consolidarea capacităților structurilor de gestionare a crizelor din sectorul securității în Republica Moldova. „Misiunea va oferi în continuare sprijinul strategic și operațional pentru a vă pregăti mai bine pentru viitoarele crize. Aceasta va acorda asistență în consolidarea rezilienței pentru a face față la amenințările hibride, în special cele legate de securitatea cibernetică, contracararea interferenței, manipulării informaționale străine, deoarece dezinformarea este în creștere, punând sub risc democrația. Evident, acest lucru cere dezvoltarea strategiilor și a politicilor, identificarea unor capacități necesare pentru depistarea timpurie a amenințărilor și acționarea eficientă la ele. Finalmente, misiunea va avea o celulă de proiecte care va oferi sprijin operațional dedicat. În ansamblu, scopul misiunii este de a consolida reziliența Republicii Moldova”, a explicat Josep Borrell.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a afirmat că lansarea acestei misiuni are loc într-un context regional foarte complex, marcat de războiul și agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei, dar și de politicile aplicate de către Federația Rusă față de Republica Moldova timp de 30 de ani, politici ostile care au vizat destabilizarea țării. „Pe parcursul acestor ani, noi cu toții am putut constata că aceste tentative de destabilizare a Republicii Moldova au eșuat, pentru că societatea noastră își dorește să trăiască în libertate, democrație și își dorește să continue calea de aderare la Uniunea Europeană”, a spus oficialul.

„Această misiune într-adevăr este un pas foarte important pentru consolidarea capacităților noastre și fortificarea statului nostru, rezilienței noastre care, evident, ne va permite și în continuare să asigurăm stabilitatea, pacea, calmul și europenitatea țării noastre”, a adăugat ministrul de externe.
 

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a comunicat că „Moldova a devenit un teatru de luptă al războiului hibrid care pune în pericol democrațiile întregului continent european”. Potrivit ei, noutatea acestei misiuni este foarte mult apreciată de echipa Ministerului Afacerilor Interne. „Înțelegem și apreciem pe deplin angajamentul politic al Uniunii Europene prin aprobarea și deschiderea la Chișinău într-un timp atât de scurt a misiunii”, a spus ministrul. „La nivelul MAI, privim, de asemenea, misiunea și ca oportunitate strategică de a transfera către instituțiile europene lecțiile învățate și acțiunile deja întreprinse de Republica Moldova ca răspuns la multiplele crize suprapuse”, a conchis Ana Revenco.

Decizia de creare a Misiunii civile de parteneriat a UE a fost luată în data de 24 aprilie 2023 de Consiliul Afaceri Externe al UE, ca răspuns la solicitarea autorităților de la Chișinău. Misiunea este creată în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene, va avea o durată de doi ani și va fi formată din 40 de experți în diferite domenii. Șeful misiunii este diplomatul român Cosmin Dinescu, cu o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral. El a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane.