logo

Misiunea de monitorizare ENEMO prezintă concluziile preliminare privind prezidenţialele


https://www.ipn.md/ro/misiunea-de-monitorizare-enemo-prezinta-concluziile-preliminare-privind-preziden-7965_1030673.html

Procesul de votare din 30 octombrie a avut loc într-un mod transparent şi ordonat, în general, în conformitate cu standardele internaţionale. Deşi au existat unele nereguli procedurale în cazuri izolate, acesta nu au avut un impact negativ asupra procesului electoral, în condiţiile în care au fost admise din lipsa unor instrucţiuni clare sau din cauza unei atitudini neglijente a membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Concluziile se regăsesc în raportul preliminar al Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).

Într-o conferinţă de presă la IPN, şeful Misiunii, Peter Novotny, a declarat că scrutinul a fost monitorizat de către şase observatori din echipa de bază ENEMO, dar şi de către zece echipe dislocate pe termen scurt. Observatorii au monitorizat procesul preelectoral, dar şi ziua alegerilor – deschiderea secţiilor de votare, procesul de utilizare a buletinelor de vot, închiderea secţiilor de votare, dar şi numărarea voturilor.

Potrivit lui, scrutinul a avut loc într-un context politic caracterizat la general prin lipsa de încredere faţă instituţiile politice. Cu toate acestea, cetăţenii moldoveni s-au prezentat duminică la urnele de vot pentru a alege între nouă candidaţi, marcând o prezenţă de peste 49% şi arătând în asemenea mod dorinţa de a participa în viaţa politică a ţării. „Alegătorii au avut de ales dintr-o opţiune largă de candidaţi, cu toate acestea, ţinând cont de standardele internaţionale, cadrul legal pentru desfăşurarea alegerilor necesită să fie revizuit, în scopul de a oferi o participare echitabilă pentru toţi candidaţii în cursa electorală, şi în special pentru includerea candidaţilor independenţi”, a notat şeful misiunii. 

Peter Novotny a spus că, potrivit concluziilor preliminare, procesul electoral a fost administrat într-un mod transparent şi deschis. Majoritatea membrilor comisiilor electorale de circumscripţie şi ale birourilor electorale ale secţiilor de votare au fost instruiţi profesional înainte de alegeri prin intermediul centrului de formare al Comisiei Electorale Centrale.

În opinia observatorilor, sistemul electronic de verificare a alegătorilor s-a arătat a fi o măsură efectivă în prevenirea votului multiplu. În acelaşi timp, acesta a permis transmiterea informaţiilor în timp real – de la secţiile de votare către CEC şi populaţie. În unele secţii de votare observatori ENEMO au atras atenţia asupra unor probleme tehnice în funcţionarea sistemului, probleme care au fost rezolvate prompt şi care nu au afectat în mod semnificativ procesul de votare.

În ceea ce ţine de sursele media, şeful adjunct al Misiunii, Dritan Taulla, a declarat că acestea manifestă partizanat puternic, polarizare, cât şi de lipsa de autonomie faţă de interesul politic şi de afaceri, inclusiv din cauza concentraţiei ridicate de proprietate a surselor media în mâinile unui singur grup, fapt care ameninţă în mod continuu pluralismul de opinie.

Constatările misiunii se vor regăsi într-un raport final, care urmează să fie publicat în termen de 60 de zile din ziua alegerilor.

ENEMO Misiunea Internaţională de Observare a Alegerilor pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 din Republica Moldova este susţinută financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, în cadrul Programului de Fond cu Responsabilitate; şi Black Sea Trust, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii.