Reprezentanții Mișcării politice Unirea susțin că președintele Igor Dodon și PSRM „realizează o ofensivă agresivă împotriva valorilor naționale românești din Republica Moldova”. Aceștia critică acțiunile pe care le pregătesc autoritățile cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei. Liderii celor cinci partide membre ale Mișcării afirmă că vor cere în instanță anularea hotărârii de Guvern cu privire la desfășurarea acțiunilor menționate, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, președintele Partidului Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, a declarat că „la câteva luni de când Igor Dodon și-a instalat propriul guvern, se vede o avalanșă de inițiative otrăvitoare împotriva cuceririlor realizate de Mișcarea de Eliberarea Națională, acestea fiind scopul Federației Ruse prin intermediul interpușilor săi”. Potrivit lui Munteanu, „ultimul cel mai amplu atac al lui Igor Dodon” este adoptarea, în data de 5 februarie, a unei hotărâri de Guvern pentru desfășurarea acțiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei.
Vitalia Pavlicenco, de la Partidul Național Liberal, a spus că, întrucât este un an electoral, asemenea hotărâri „au menirea să creeze condiții pentru repromovarea exponentului intereselor geo-strategice ale Rusiei la funcția de președinte al Republicii Moldova”. „Aș dori să adresez un mesaj oamenilor de curaj, oamenilor cu demnitate din sfera educației, culturii, administrației publice locale, să se opună acestor încercări. Să găsească modalitatea de a sprijini pozițiile și abordările corecte, pro-europene, pro-democratice, pro-naționale românești în această situație”, a declarat politiciana.
Vasile Costiuc, liderul Partidului Politic Democrația Acasă, a menționat că „cei de la guvernare vor obliga funcționarii de stat, cei din administrația publică locală, să participe la acțiunile din 9 mai, astfel pentru a demonstra că sunt o forță”. În opinia sa, oamenii, chiar dacă nu-i susțin, vor veni cu capul plecat, pentru că nu are cine să-i apere. Politicianul a mai spus că în Parlament există suficiente voturi pro-europene pentru a iniția o moțiune de cenzură, iar apoi să instaleze un guvern pro-european, care ar anula hotărârile ilegale.
Reprezentanții Mișcării afirmă că printre persoanele responsabile de organizarea manifestărilor se regăsește și președinta companiei publice „Teleradio Moldova”. Corina Fusu, de la Partidul Liberal, a menționat că acest fapt reprezintă o acțiune total ilegală, pentru că libertatea editorială e prevăzută de legislație. „Din punctul meu de vedere, compania „Teleradio Moldova trebuie să vină cu o reacție la hotărârea de Guvern prin care e obligată să creeze emisiuni și să transmită în direct manifestările care vor avea loc la data de 9 mai”, a mai spus liberala.
Solicitată de IPN, Carmena Sterpu, consultant principal al Serviciului de presă al Președinției, a declarat că instituția prezidențială nu comentează „acțiunile și declarațiile ordinare ale diferitor formațiuni politice”.