logo

Mișcarea Națională Pentru Popor anunță protest


https://www.ipn.md/ro/miscarea-nationala-pentru-popor-anunta-protest-7965_1095196.html

Mișcarea Națională Pentru Popor, din care fac parte mai multe partide politice, asociații obștești, experți și membri ai societății civile din țară și diasporă, anunță o acțiune de protest pentru duminică. La manifestație membrii Mișcării vor cere achitarea de către guvernare a facturilor la resursele energetice. În paralel continuă colectarea semnăturilor de la populație pentru susținerea acestui demers.

Într-o conferință de presă la IPN, Tatiana Bordeaianu, șefă de departament în cadrul Partidului Acasă Construim Europa, a declarat că se face o săptămână de când Mișcarea a lansat procesul de colectare a semnăturilor pentru a obliga Guvernul să plătească integral facturile cetățenilor la energia electrică, termică și la gazele naturale pentru lunile de iarnă. Au fost colectate până acum peste 143 de mii de semnături. „Concluzia noastră generală după o săptămână de muncă la adunarea semnăturilor este că există o largă susținere a inițiativei a Mișcării pentru Popor”, a notat Tatiana Bordeaianu.

Serghei Mișin, președintele Partidului Renaștere-Возрождение”, a menționat că este îmbucurător faptul că inițiativa este susținută nu doar în țară, ci și de reprezentanții diasporei. „Conaționalii noștri de peste hotare au lansat o petiție online în care, de asemenea, cer ca Guvernul să fie obligat să achite facturile populației pentru trei luni în perioada rece a anului”, susține Serghei Mișin.

Deputata Partidului politic Șor, Marina Tauber, a declarat că, după demisia premierului Natalia Gavrilița, este nevoie ca și președinta Maia Sandu să plece din funcție. În opinia sa, și Parlamentul trebuie reales pentru că nu este competent să guverneze țara. Parlamentara afirmă că în procesul de colectare a semnăturilor au constatat nemulțumirea oamenilor față de starea de lucruri din țară. După discuțiile cu oamenii, au decis să organizeze o acțiune pașnică de protest în ziua de duminică, 19 februarie, în fața legislativului.

Mihai Petrache, președinte al Uniunii Centriste din Moldova, a menționat că fostul guvern nu a avut nici o reacție la demersul Mișcării pentru Popor. „Constat lipsa de comunicare a guvernării cu societatea, cu cetățenii”, mai spus Mihai Petrache.

Președinta asociației obștești „Salvgardare”, Maia Laguta, afirmă că oamenii au ajuns într-o situație extrem de dificilă și nu mai pot face față cheltuielilor. Ajung să fie trimiși în judecată pentru neachitarea facturilor. În aceste condiții, este necesar ca demersul Mișcării să fie semnat de către toate partidele, inclusiv de Partidul Acțiune și Solidaritate.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.