Reprezentanții Mișcării republicane anti-război „Moldova pentru pace și neutralitate” susțin că referendumul de modificare a Constituției Republicii Moldova trebuie boicotat. Potrivit lor, dacă va fi modificată Constituția, se renunță la statutul neutralității, iar țara va putea fi implicată în război. Membrii mișcării declară că la alegerile prezidențiale vor susține candidatul care va pleda pentru neutralitate și pentru pace.
Într-o conferință de presă la IPN, liderul asociației obștești „Republica”, Anatol Dubrovschi, a declarat că Mișcarea „Moldova pentru pace și neutralitate”a fost constituită pe 30 mai. Din ea fac parte mai multe asociații obștești, care consideră că „sunt toate premise care vorbesc despre pericolul unui război în care poate fi implicată Republica Moldova”.
„Noi pledăm pentru păstrarea neutralității, noi pledăm pentru pace, împotriva oricăror exerciții militare care nu au scop de apărare. De asemenea, am menționat poziția noastră în privința alegerilor. Noi considerăm că o garanție foarte puternică pentru pace o are schimbarea conducerii politice a republicii. Și în campaniile electorale care vor avea loc, desigur, o să susținem acea forță politică și acel candidat care va pleda pentru neutralitate, pentru pace, pentru păstrarea statalității noastre, pentru prosperarea noastră economică. Desigur, ne-am exprimat poziția în privința referendumului. Suntem împotriva acestui referendum, deoarece nu vedem necesitatea lui”, afirmă Anatol Dubrovschi.
Președinta asociației „Moldova pentru pace”, Natalia Dașchevici, a menționat că platforma pe care o conduce pledează pentru neutralitate și de aceasta a decis să se alăture mișcării create. „De fiecare dată când vine vorba despre modificări în Constituție, trebuie să cunoaștem exact despre ce modificări este vorba. Sunt convinsă că nimeni nu o să ne spună până la referendum”, susține Natalia Dașchevici și pledează pentru boicotarea plebiscitului.
Igor Căldare, de la asociația „Republica”, afirmă că „unul dintre cele mai strașnice efecte ale referendumului pe care l-a anunțat guvernarea este anularea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, iar ulterior implicarea țării într-un război străin”. „Împărtășesc ideea colegilor mei de a boicota acest referendum criminal”, a declarat Igor Căldare.
„Noi avem nevoie de pace, noi dorim pace. Pentru a avea această situație, este nevoie să păstrăm neutralitatea. Pentru a menține neutralitatea este nevoie să doborâm referendumul Maiei Sandu. Adică, venim la plebiscit în ziua numită, luăm buletinul de vot al președintelui, votăm cum ne spune rațiunea pentru președinte. Iar chestionarul privitor la referendum rămâne pe masă. Îl lăsăm acolo, nu-l atingem. Deci, boicotăm referendumul”, a declarat Zaraf Tihon conducătorul Centrului național pentru monitorizarea respectării drepturilor omului în Moldova.
„Pledăm pentru pace, pentru țara noastră, pentru patrie”, a spus copreședintele Uniunii Ofițerilor din Moldova, Nicolae Macovei.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.