logo

Mircea Geoană: „Echilibrul global al puterii se schimbă”. Cum răspunde NATO


https://www.ipn.md/ro/mircea-geoana-echilibrul-global-al-puterii-se-schimba-cum-7965_1085540.html

NATO se confruntă cu numeroase provocări de securitate, într-o lume din ce în ce mai periculoasă și mai competitivă. China își folosește puterea economică și militară pentru a constrânge alte țări și pentru a-și controla propriul popor. Echilibrul global al puterii se schimbă. În plus, ne confruntăm cu atacuri cibernetice mai frecvente și mai periculoase, cu o amenințare teroristă persistentă, cu proliferarea armelor nucleare și cu schimbările climatice cu un profund impact asupra securității. Este mesajul transmis de către secretarului general NATO, Mircea Geoană, într-un discurs online la conferința internațională „Perspective pentru parteneriat și securitatea prin cooperare în agenda NATO 2030”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Informare și Documentare NATO, în parteneriat cu Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Apărării și Universitatea de Stat din Moldova. Conferința face parte din programul Zilelor NATO în Republica Moldova – proiect de activități de diplomație publică, menite să promoveze cultura de securitate și să intensifice informarea despre importanța colaborării Republicii Moldova cu NATO, transmite IPN.

În opinia lui Mircea Geoană, în această parte a lumii nicio provocare nu este mai evidentă decât Federația Rusă. „Rusia întreprinde acțiuni agresive împotriva vecinilor săi și încearcă să intervină și să deturneze sensul democrațiilor noastre. Își continuă consolidarea militară masivă, de la Marea Barenț până-n Marea Neagră și până-n Marea Mediterană. Rusia folosește presiunea economică, inclusiv furnizarea de energie, cum am văzut foarte recent, propaganda și dezinformarea, precum și forța militară, în încercarea de a-și influența vecinii. De aceea, consolidarea rezilienței, combaterea dezinformării, continuarea întăririi instituțiilor statului Republicii Moldova și efortul perseverent de combatere a corupției, reprezintă una dintre măsurile de a răspunde acestui tip de provocări și presiuni. Ca și în Ucraina sau Georgia, Rusia menține trupe în Republica Moldova, fără acordul guvernului Republicii Moldova. Aliații din NATO continuă să solicite Federației Ruse să-și retragă trupele în conformitate cu angajamentele sale internaționale”. „Pentru că timpul zonelor de influență a trecut demult în Europa. Susținem cu tărie dreptul tuturor țărilor, inclusiv al Republicii Moldova, de  a face alegeri independente privind politica externă și de securitate, libere de presiuni sau constrângeri externe”, a menționat oficialul NATO.

Mircea Geoană a specificat că prin Agenda NATO 2030 se urmărește atât consolidarea NATO, cât și consolidarea rezilienței naționale, ca primă linie de apărare. „Pandemia a arătat cât de repede și cât de profund pot fi afectate societățile noastre de un șoc neașteptat. Trebuie să ne asigurăm că națiunile noastre sunt capabile să prevină, să reziste și să se redreseze după astfel de șocuri acum – în prezent și în viitor. De unde ar veni aceste șocuri? Ne perfecționăm avantajul tehnologic, investind din ce în ce mai mult în cele mai avansate noi tehnologii – de la inteligența artificială la biotehnologie, sau la calculatoare cuantice. Dezvoltăm un accelerator de inovare în domeniul apărării pentru zona Atlanticului de Nord (DIANA), pentru a facilita cooperarea transatlantică și schimburile de tehnologii critice pentru securitatea noastră colectivă. La reuniunea miniștrilor Apărării de luna trecută am lansat noul Fond NATO pentru inovare, care va consta din miliarde de dolari și, împreună cu DIANA, acest Fond este conceput pentru a atrage fonduri suplimentare din sectorul privat pentru a valorifica cât mai bine inovația din sectorul civil, din zona privată, pentru securitatea noastră și pentru a consolida legătura tehnologică între Europa și America de Nord”, a menționat oficialul NATO.

Mircea Geoană a comunicat că următorul Concept strategic al NATO va fi adoptat în iunie 2022, la summit-ul NATO de la Madrid. Ultimul Concept strategic datează din 2010.