logo

Mircea Geoană a condamnat „atacurile teroriste nejustificate și criminale” în Israel


https://www.ipn.md/ro/mircea-geoana-a-condamnat-atacurile-teroriste-nejustificate-si-criminale-7965_1099981.html

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat „atacurile teroriste nejustificate și criminale” comise de Hamas împotriva Statului Israel. Poziția înaltului oficial NATO a fost exprimată în discursul ținut cu prilejul celei de-a 69-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care se desfășoară la Copenhaga (Danemarca) între 6-9 octombrie 2023.

„Suntem șocați și îngroziți de atacurile teroriste comise de Hamas împotriva partenerului nostru NATO, Statul Israel. În ultimele două zile, am văzut mii de rachete trase asupra Israelului, atacuri nediscriminatorii asupra civililor și răpiri în masă. Condamn în mod categoric aceste acte nejustificate și criminale. Gândurile noastre sunt alături de victime, de apropiații și familiile acestora, de poporul israelian. Israelul are dreptul și responsabilitatea de a se apăra pe sine și pe cetățenii săi”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a menționat că este profund îngrijorat de faptul că printre cei uciși, răniți sau răpiți, se află și cetățeni din multe țări, inclusiv cetățeni ai multor țări aliate NATO. Potrivit lui, autoritățile naționale din aceste țări fac tot ce pot pentru a-și ajuta cetățenii într-o astfel de situație dificilă. „Știu că au energie și talent, iar viitorul Israelului va continua să fie luminos. Și știu că această țară va depăși această situație dificilă”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Israelul este în stare de război după ofensiva militară declanșată sâmbătă dimineață de gruparea islamică palestiniană Hamas, care a lansat mii de rachete, provocând sute de moți, a infiltrat luptători pe teritoriul israelian și a capturat israelieni. Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, 24/7. În cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost creată o celulă de criză care monitorizează situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada și alte instituții responsabile.