logo

Minorii aflaţi în detenţie sunt victime ale torturii şi relelor tratamente, studiu


https://www.ipn.md/ro/minorii-aflati-in-detentie-sunt-victime-ale-torturii-si-relelor-7967_1004449.html

Minori aflaţi în detenţie declară că au de suferit în urma bătăilor, iar majoritatea dintre ei spun că rareori au parte de sprijinul avocaţilor desemnaţi pentru apărare. Datele fac parte dintr-un raport de studiu prezentat vineri, 5 aprilie, transmite IPN.

Directorul Centrului pentru Drepturile Omului, avocatul parlamentar Anatolie Munteanu, a menţionat că au fost intervievaţi 60 de minori, 42 dintre care sunt în detenţie. Rezultatele studiului demonstrează ineficienţa alarmantă a mecanismelor  anti-tortură, începând de la momentul depunerii plângerilor şi până la sentinţele instanţelor de judecată. „Am constatat că tortura şi relele tratamente sunt aplicate în special la poliţie, cu scopul de a obţine declaraţii despre infracţiunile în care minorii sunt bănuiţi. Sistemul de justiţie juvenilă în Republica Moldova nu este suficient de pregătit pentru a garanta proceduri judiciare prietenoase copiilor”, a adăugat avocatul parlamentar. Aproape trei pătrimi dintre minori afirmă că au fost ameninţaţi cu detenţie îndelungată, cu bătăi puternice şi chiar cu moartea.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a menţionat că statul are o responsabilitate aparte în ceea ce priveşte protejarea copiilor de violenţă, chiar şi a copiilor infractori, iar Republica Moldova, prin ratificarea Declaraţiei universale privind drepturile copilului, s-a angajat să facă acest lucru. „Mă bucur că, pe de o parte, s-a respectat legislaţia şi mulţi copii din cei deţinuţi au fost eliberaţi în 24 de ore, dar juriştii care au discutat cu acei copii au descoperit că ei au fost supuşi unor acţiuni de abuz. Totuşi, Moldova a înregistrat anumite succese în prevenirea delicvenţei juvenile. UNICEF va continua să sprijine ţara şi va rămâne deschis spre colaborare”, a mai adăugat oficialul.

Şeful-adjunct al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Wicher Slagter, a menţionat că rezultatele raportului sunt destul de alarmante. „Tortura împotriva minorilor nu doar că este un lucru rău, dar este şi stupid. Orice ar comite un copil, tortura nu-l va face să aleagă o cale mai bună, iar dacă vrem să le schimbăm viitorul, atunci acest lucru nu trebuie să fie făcut prin tortură”, a specificat Wicher Slagter.

Conform datelor obţinute în cadrul studiului, 76% dintre minorii supuşi torturii nu au depus plângere din mai multe motive, printre care predomină neîncrederea în organele de drept şi frica de a fi supuşi din nou acţiunilor de tortură sau rele tratamente. Minorii au relatat că nu au avut parte de un sprijin real din partea procurorilor, fiind sfătuiţi să renunţe la continuarea procedurii în cauză sau chiar intimidaţi. Minorii au spus că pe timpul detenţiei nu li s-a acordat asistenţă juridică, nici psihologică şi s-au simţit lipsiţi de apărare.

Studiul „Tortura şi relele tratamente faţă de copii /minori în contextul justiţiei juvenile: răspândirea, impactul, prevenirea identificarea cazurilor, oferirea suportului şi raportare”, a fost realizat de către Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova şi Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, cu sprijinul metodic şi financiar al Reprezentanţei UNICEF în Republica Moldova.