logo

Ministrul transporturilor rămâne în funcție


https://www.ipn.md/ro/ministrul-transporturilor-ramane-in-functie-7965_1033424.html

Moțiunea simplă înaintată de Partidul Socialiștilor asupra politicii interne în domeniul transporturilor realizate de ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședința de vineri, 17 martie, transmite IPN.

Ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că este evident că conducerea ministerului a devenit incomodă pentru cei care urmăresc scopul să deturneze fonduri și să falimenteze întreprinderile de stat. Referindu-se la acuzațiile legate de starea de la ÎS „Calea Ferată din Moldova”, ministrul a declarat că liderii actualilor socialiști au fost în fruntea Guvernului în perioada 2001-2009, perioadă în care CFM înregistra cele mai mari venituri. Însă, potrivit lui, în acest timp, când erau suficiente resurse, nu s-a procurat nicio locomotivă nouă, nu s-au făcut investiții pentru procurarea materialului rulant. Mai mult, Chirinciuc afirmă că întreprinderea a fost preluată cu datorii de milioane de lei, inclusiv peste o sută de milioane de lei la salarii.

Ministrul a mai spus că a fost elaborat un plan de acțiuni ce urmează a fi implementate în perioada imediată și un plan de restructurare a sectorului feroviar, ambele urmează a fi aprobate de Guvern. Cât ține de activitatea Agenției Naționale Transport Auto, criticată de socialiști, ministrul a declarat că de fapt nu convine că această structură luptă cu transportul ilicit.

Potrivit autorilor moțiunii, în prezent în sectorul transporturilor se atestă un dezastru, lipsă de performanță și greșeli admise de ministru. Aceștia invocă și restanțele salariale la ÎS „Calea Ferată din Moldova”, care sunt estimate la peste 130 de milioane de lei. În opinia socialiștilor, trebuie reformată și ANTA, pentru care, potrivit lor, se cheltuiesc mulți bani, salariul unui angajat ajungând și la 20 de mii de lei, dar eficiența este zero.

Pentru demiterea funcționarului erau necesare 35 de voturi, în sală fiind prezenți 69 de deputați. Numărul voturilor pro nu a fost anunțat, menționându-se că este vizibil că inițiatorii sunt în minoritate și că moțiunea nu a trecut.