logo

Ministrul Mediului: Ne interesează protecția fluviului Nistru


https://www.ipn.md/ro/ministrul-mediului-ne-intereseaza-protectia-fluviului-nistru-7967_1084286.html

Protecția fluviului Nistru este prioritatea Republicii Moldova în negocierile cu Ucraina atunci când este vorba despre intenția Kievului de a extinde complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc. O spune ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, potrivit căreia negocierile cu partea ucraineană pe acest subiect sunt extrem de complicate, însă Chișinăul nu va ceda, în condițiile în care fluvial Nistru este principala sursă de apă a Republicii Moldova, notează IPN.

Potrivit Ministrului Mediului, lansarea de către Ucriana a celei de-a 4 turbine din complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc nu reprezintă o problemă crucială pentru nivelul apei fluviului Nistru și că îngrijorătoare ar fi extinderea ambițiilor  hidroenergerice ale Ucrainei.


„Pe nodul hidroenergetic nistrean era planificat să fie construite 7 turbine. Volumul de apă cel mai mare este necesar pentru buna funcționare a următoarelor 3 turbine. Darea în exploatare a celei de-a 4 turbine nu schimbă situația actuală. Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apei la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părți. Negocierile nu sunt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, următoarea ședință a comisiei nistrene, platformă pe care sunt analizate evoluțiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie.  Cantaragiu spune că în timpul negocierilor cu partea ucraineană Chișinăul este preocupat de menținerea nivelului ridicat al apei și împiedicarea degradării ecosistemelor.

„În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecție a lui. Negocierile sunt complexe, dar practica internațională arată că sunt negocieri care durează și 50 de ani a acordurilor internaționale când este vorba de râuri transfrontaliere. Grație sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm ca acest nod hidroenergetic să funcționeze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Cantaragiu.

Încă în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk 4 turbine pentru producerea energiei electrice și planifică să mai instaleze încă 3. Cea de-a 4 turbină a fost lansată la sfârșitul lunii august. Potrivit ecologiștilor, acțiunile părții ucrainene afectează calitatea apei fluviului, iar în câțiva ani am putea asista chiar la secarea acestui fluviu. Fluviul Nistru asigură 70% din necesitățile de apă potabilă ale Republicii Moldova.