logo

Ministrul justiţiei prezintă primele roade ale reformei în domeniu


https://www.ipn.md/ro/ministrul-justitiei-prezinta-primele-roade-ale-reformei-in-domeniu-7967_1013494.html

De la începutul anului curent, un judecător a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru acte de corupţie, iar alţi şase au fost puşi sub urmărire penală. În ultimii patru ani, o treime din corpul judecătoresc a fost înlocuit cu oameni noi. În prezent, toate dosarele se distribuie aleatoriu, iar acest lucru duce la prevenirea actelor de corupţie şi la reducerea factorului uman în administrarea tehnică a cauzei – a declarat ministrul justiţiei, Oleg Efrim, la al treilea Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, care s-a desfăşutat la Bălţi pe 19 şi 20 iunie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, Oleg Efrim a spus că printre cele mai importante realizări în procesul de reformare a sectorului justiţiei se numără şi implementarea programului de distribuire aleatorie a dosarelor, înregistrarea audio obligatorie a şedinţelor de judecată, renovarea sau construirea de noi instanţe de judecată, reducerea imunităţii judecătorilor, promovarea şi adoptarea de către Parlament a pachetului de legi anti-corupţie, orientat spre descurajarea actelor de corupţie şi sancţionarea mai severă a infracţiunilor legate de corupţie din sectorul justiţiei.

„Prin aceste legi revoluţionare am introdus concepte care nu au existat niciodată în Republica Moldova: testele de integritate, confiscarea extinsă a averilor, răspunderea penală pentru îmbogăţirea ilicită, extinderea termenelor de interdicţie pentru cei condamnaţi pentru corupţie. Implementarea practică eficientă a acestora ar putea propulsa Republica Moldova în topul liderilor regionali în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei”, a afirmat Oleg Efrim.

Ministrul justiţiei s-a referit şi la rezultatele obţinute în primii doi ani de la adoptarea strategiei de reformă a sectorului justiţiei şi Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia. Acesta a subliniat că reforma justiţiei este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. „Este important că lucrurile se schimbă spre bine, iar rezultatele nu întârzie să apară. O dovadă în acest sens este creşterea încrederii cetăţenilor în justiţie, cu aproximativ 6% în ultimele 5 luni. Avem încă multe de făcut, dar este foarte important să continuăm ceea ce am început şi după 2015”, a mai declarat ministrul justiţiei.

Forumul Uniunea Europeană - Republica Moldova este organizat de către Asociaţia pentru Politică Externă.