logo

Ministrul justiției comentează legea „limbii ruse”, contestată la Curtea Constituțională


https://www.ipn.md/ro/ministrul-justitiei-comenteaza-legea-limbii-ruse-contestata-la-curtea-7965_1079143.html

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că deputații care au cerut Curții Constituționale examinarea constituționalității legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova „cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic”. Ședința la care va fi examinată sesizarea în cauză va avea loc în data de 21 ianuarie și ministrul promite că va fi „extrem de interesantă”.

Autori ai sesizării sunt deputați Dinu Plîngău și Octavian Țîcu. „Istoria se repetă. Se pare că domnii deputați au uitat că merg în Găgăuzia, Taraclia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă. De ce? Dintr-un simplu motiv. Limba rusă este utilizată, de facto, drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative în viitor”, a declarat Fadei Nagacevschi într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului, la promovarea legii s-a ținut cont de numărul vorbitorilor de limbă rusă, și nu a etnicilor ruși (comunitatea ucrainenilor fiind mai numeroasă, n.r.). „Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea alegerilor pentru funcția de primar pentru municipiul Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Eu vă urez succes. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza cetățenii pe criterii etnice, lingvistice, nu au nicio șansă și se vor termina cu un eșec lamentabil, indiferent de ce soluție va adopta Curtea Constituțională”, a mai spus ministrul justiției.

Legea privind funcționarea limbilor a fost votată de Parlament, în a doua lectură, la mijlocul lunii decembrie. Aceasta a fost adoptată în unanimitate prin voturile deputaților PSRM și Partidul Șor. Legea a fost contestată la Curtea Constituțională.