logo

Ministrul energiei: Contractul publicat de bașcan este un fals și nu poate fi executat


https://www.ipn.md/ro/ministrul-energiei-contractul-publicat-de-bascan-este-un-fals-7966_1100522.html

Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că contractul cu privire la achiziția gazului la un preț de 10 lei, publicat de bașcanul Găgăuziei, este un fals, o minciună și nu poate fi executat, transmite IPN.

„Evident, noi suntem în campanie electorală, iar ei înainte de alegeri fac anumite promisiuni. Și toată zarva și vânzoleala asta în jurul gazului este mai mult un efort mediatic, de comunicare, decât efort real de a livra gaz. Cei care se ocupă real de livrarea gazelor nu lucrează așa, nu fac comunicat de presă, nu publică contracte, ci pur și simplu se ocupă de livrarea de gaz”, a declarat ministrul într-o conferință de presă.

Potrivit lui, anume Guvernul, prin SA „Energocom”, încearcă să găsească gaz ieftin pentru toți cetățenii țării și nu pentru anumită regiune. Astfel, toată vara „au fost vânate” prețuri bune, iar acum se poate spune că există o certitudine cu privire la prețurile din această iarnă. „Da, ele nu sunt cele pe care le promite doamna bașcan, dar vreau să vă explic ce este posibil și ce are doar tentă mediatică”, a notat Victor Parlicov.

Ministrul susține că transportul gazelor naturale din Turcia până în Republica Moldova costă peste 100 de euro pentru mia de metri cubi, doar pentru transport. La aceasta se adaugă și alte cheltuieli, inclusiv pentru distribuție etc. „Pe foița ceea publicată drept contract de doamna bașcan figurează o marjă de profitabilitate de 5%. Vreau să vă spun că pentru companiile care livrează gaz la prețuri reglementate în Republica Moldova, cum ar fi „Moldovagaz”, marja de profit e stabilită la nivel de 2,5%. Dar, aici li se dă o marjă de profitabilitate cam de două ori mai mare”, susține Victor Parlicov.

Potrivit ministrului, pe foile publicate de bașcan lipsesc datele de identificare a companiilor, ștampila. Or, companiile din Turcia operează cu ștampilă. La fel, compania turcească a negat printr-un mail că se ocupă de gaz și că a semnat vreun asemenea contract. Totodată, compania din Germania este o brutărie, iar cea din Bălți, având licență din 2020, nu a avut vreo activitate până acum.

 „Și compania din Germania – nu există date despre ea, despre activitatea ei pe piața gazelor. Managerul acestei companii, din câte înțeleg eu, administrează o cofetărie sau o brutărie de prin Germania. Haideți să fim serioși, s-au adunat câțiva oameni – unul care nu se ocupă de gaz din Turcia, cu unul care coace pâine în Germania, cu încă nu știu cine, care nu a avut nici o activitate din Bălți, și acuși noi o să fericim poporul găgăuz, bulgăresc și orheian. Sunt povești de adormit copiii”, a declarat Victor Parlicov.

„Noi am fi extrem de fericiți dacă ar exista gaz pe piață cu prețurile care sunt indicate în contractele celea pentru anumită regiune. Dacă ar fi existat asemenea prețuri, noi am fi cumpărat acest gaz pentru toți cetățenii din Republica Moldova”, a mai spus ministrul energiei.

Acum două zile, bașcanul Evghenia Guțul a anunțat că locuitorii din UTA Găgăuzia urmează să achite un tarif preferențial de 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Potrivit ei, o companie turcă a semnat un contract cu un mare comerciant european pentru a cumpăra gaz direct din sistemul european de alimentare cu gaze. Compania turcă, la rândul ei, a semnat un contract cu un operator licențiat din Moldova pentru a livra acest gaz la un preț special, susținea bașcanul.

În prezent, consumatorii casnici achită 18,6 lei (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale.