logo

Ministrul economiei spune în ce condiții va fi acceptată majorarea tarifelor la transport


https://www.ipn.md/ro/ministrul-economiei-spune-in-ce-conditii-va-fi-acceptata-7966_1070357.html

Ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, susține că majorarea tarifelor la transport pe rutele interurbane va fi acceptată doar dacă transportatorii vor asigura condiții mai bune pentru pasageri, inclusiv înoirea parcului de autobuze și microbuze. Altfel nu poate fi vorba despre niciun fel de majorare a prețului pentru călătorie. Anatol Usatîi susține că sunt purtate negocieri cu reprezentanții transportatorilor și și-a exprimat încrederea că această problemă va fi soluționată până la finele anului curent, transmite IPN.

„Noi vedem că este o situație foarte gravă în tot ceea ce ține de transportul de pasageri. Tariful este o parte componentă, dar și calitatea și vârsta vehiculelor de rută. Conform statisticilor, peste 50% dintre aceste vehicule sunt de peste 20 de ani vechime”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Anatol Usatîi consideră că, din anul 2013, sistemul a fost conservat, inclusiv pentru că a existat o presiune socială pentru păstrarea tarifelor. „Acest lucru nu este durabil, sustenabil. Evident că la un moment dat sistemul se prăbușește. Cu cât mai mult este păstrată situația, cu atât mai dureroasă ulterior este luarea deciziilor. Clar că nu trebuie să uităm nici de solicitările pasagerilor”, a menționat Anatol Usatîi.

Potrivit lui, starea tehnică a multor microbuze care sunt folosite pe rutele interurbane este precară. „De aceea, dacă vorbim doar de tarif, majorarea acestuia cu 10 bani, 12 bani, credeți că va duce automat la îmbunătățirea a sistemului? Eu nu cred. Dacă noi discutăm, atunci discutăm pe toate direcțiile această întrebare. Și noi încă nu am ajuns la discuția tarifelor, noi vorbim despre cum vedem sistemul pe viitor – să fie sustenabil, să fie autogestionat”, a declarat ministrul.

Totodată, ministrul este de părere că numărul de rute este excesiv de mare. Transportatorii trebuie să reînnoiască parcul, să scoată din trafic „rablele”. „Proteste și șantajare – aceasta nu este constructiv”, a menționat ministrul. Potrivit lui, protestele și grevele constituie un drept al cetățenilor Republicii Moldova, dar acestea nu vor influența ministerul să ia o decizie.

Ministrul a notat că problema poate fi soluționată până la 1 ianuarie 2020. „N-avem timp să așteptăm, dar avem un plan concret cu angajamente din toate părțile, ce facem, la ce etapă, care sunt termenele limită, asta este soluția noastră”, a afirmat Anatol Usatîi.

Ministrul a declară că, dacă transportatorii vor intra în grevă, așa cum au anunțat anterior, fără a exista anumite negocieri, acest lucru este neconstructiv. „Noi nu vom putea da înapoi, neoferind pasagerilor ceva în schimb la majorarea tarifelor. Și nu pur și simplu ceva în schimb, dar modificarea conceptului, să cunoaștem că această problemă este soluționată pentru ani înainte”, a afirmat ministrul.

După a treia grevă organizată de transportatori, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua și vor fi de amploare, dacă problema tarifelor nu va fi soluționată. Oleg Alexa susține că transportatorii sunt gata să îmbunătățească condițiile de călătorie pentru pasageri dacă vor primi asigurări că investițiile vor putea fi recuperate.

Pe 11 decembrie, șoferii a peste trei sute de microbuze de pe rutele interurbane au parcat în Piața Marii Adunări Naționale, nemulțumiți de faptul că autoritățile tergiversează majorarea tarifelor de călătorie. În total, peste 1000 de curse au fost suspendate. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Pușkin, a fost blocat timp de câteva ore. Transportul public a fost redirecționat pe străzile adiacente