logo

Ministru: Moldova are cele mai puţine animale, dar cei mai mulţi vânători


https://www.ipn.md/ro/ministru-moldova-are-cele-mai-putine-animale-dar-cei-mai-multi-vanatori-7967_1024050.html

Pe lângă faptul că e cel mai sărac stat din Europa, Republica Moldova e şi cel mai insalubru, are cele mai mici suprafeţe forestiere, cea mai redusă faună şi are cele mai mici cantităţi de peşte în râuri din cauza braconajului. Braconierii activează mână în mână cu organele care de fapt trebuie să-i sancţioneze, iar în ţară este cel mai mare număr de vânători per cap de locuitori. Declaraţii în acest sens a făcut ministrul în exerciţiu al mediului, Valeriu Munteanu, în cadrul emisiunii „Dialog” de la postul de televiziune Agro TV, transmite IPN.

Ministrul a menţionat că a semnat recent un ordin prin care a interzis pescuitul industrial pe râurile Nistru şi Prut. Statul acorda până acum licenţe pentru pescuitul industrial în volum de o tonă de peşte timp de un an pe Nistru sau pe Prut. Valeriu Munteanu a accentuat că cei care aveau aceste licenţe raportau că au prins timp de un an până la o tonă de peşte, dar era o minciună, căci ei prindeau sute de kilograme de peşte pe zi.

„Râurile Prut şi Nistru sunt principalele surse de apă potabilă pentru ţară. Apropo, suntem cea mai săracă ţară şi la capitolul apelor subterane. Sunt două condiţii ca apa din râurile Nistru şi Prut să fie bună: ca acolo să fie nisip şi peşte. De aceea anul acesta am emis un ordin prin care am interzis pescuitul industrial începând cu anul viitor. Este o porţiune mică pe râul Nistru unde deja a fost interzis pescuitul şi am mers să vedem cum se respectă. Acolo am descoperit nişte imagini de groază, erau plase la tot pasul. Braconierii erau atât de neînfricaţi încât ei nici nu reacţionau, ne spuneau că achită dijmă. Eu cunoşteam că problemele nu-s chiar aşa cum ni le spun cei de la Serviciul Piscicol. Ei ne raportau 3 braconieri şi 3-5 kilograme de peşte prins ilegal pe săptămână”, a subliniat ministrul în exerciţiu.

Oficialul a precizat că în domeniul pescuitului industrial funcţiona un sistem în care cel care trebuia să verifice de fapt era mână în mână cu braconierii. „Am semnat un ordin prin care l-am suspendat din funcţie pe şeful Serviciului piscicol, Iurie Ursu. L-am suspendat şi pe adjunctul acestuia, deoarece a semnat acordul prin care l-a avansat în funcţie pe fiul lui Ursu. Când a văzut că încercăm să-l verificăm, Iurie Ursu brusc s-a îmbolnăvit. Cred că fiul lui a fost promovat ilegal în funcţie”, a spus oficialul.

Interzicerea pescuitului industrial este o soluţie pentru a reface situaţia. Ministrul în exerciţiu zice că la Prut e mai simplu deoarece există o comisie mixtă cu partea română. La râul Nistru e mai complicat, dar nu imposibil. Acolo trebuie să se colaboreze cu Ucraina, dar ţara vecină are problemele sale, are război, însă deja se lucrează în acest sens. „Regiunea transnistreană, nu vreau să o laud, dar acolo este dictatură şi aceasta aduce unele beneficii, ei câţiva ani în urmă au văzut că e catastrofă cu fauna, au interzis total vânatul şi acolo totul s-a restabilit. Problema este la noi”, a menţionat Valeriu Munteanu.

Oficialul a mai spus că media europeană de împădurire este 30%, în Republica Moldova este cea mai mică medie, de doar 10%. Anul acesta au fost acordate în premieră 30 de milioane de lei către Moldsilva ca să se dezvolte pădurile. „La capitolul numărului de vânători avem cei mai mulţi per cap de locuitori. Anul acesta am semnat o nouă ediţie a Cărţii Roşii şi am constatat că faţă de cea din 2004 a crescut dramatic numărul de păsări şi de animale pe cale de dispariţie”, a menţionat Valeriu Munteanu.