logo

Ministru: Armata rusă, impediment în calea neutralităţii Moldovei


https://www.ipn.md/ro/ministru-armata-rusa-impediment-in-calea-neutralitatii-moldovei-7965_1031436.html

Ministrul apărării, Anatol Şalaru, susţine că armata rusă din regiunea transnistreană este impedimentul în calea neutralităţii Republicii Moldova. Oficialul a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că neînţelegerile între el şi preşedintele ales, Igor Dodon, sunt iminente, dar ambii trebuie să respecte legea, transmite IPN.

„Neutralitatea unei ţări este pe plan internaţional şi această neutralitate trebuie recunoscută. Pentru a recunoaşte neutralitatea, e nevoie de a îndeplini câteva criterii. Şi unul dintre aceste criterii sau o cerinţă fundamentală este ca pe teritoriul ţării care pretinde la statutul de stat neutru să nu existe armată străină”, a specificat ministrul apărării.

Rusia a fost ţara care anterior i-a propus Moldovei să aibă un articol în Constituţie care să stipuleze această neutralitate. „În cazul de faţă, Rusia, prin impunerea acestui articol din Constituţie, a acestui statut, ne-a neutralizat, ne-a trecut pe linie moartă, deoarece noi nu putem să facem parte din alianţe militare, pe noi nu ne poate apăra nimeni, în caz de conflict militar cu Rusia”, a remarcat ministrul, adăugând că nimeni, nici chiar Rusia, nu a recunoscut neutralitatea Moldovei, iar dacă Rusia ar recunoaşte neutralitatea, ar trebui imediat să-şi retragă armata din regiunea transnistreană.

Anatol Şalaru e de părere că Rusia nu-şi va retrage armata din regiunea transnistreană atât timp cât are interes să menţină la foc mocnind conflictul transnistrean. „Fiindcă armata rusă din Transnistria este principala piedică în rezolvarea conflictului transnistrean, principala piedică în recunoaşterea de facto şi de jure a neutralităţii noastre şi principala piedică în calea dezvoltării economice a Moldovei şi a vectorului nostru european. Nu vor fi schimbări în Republica Moldova atât timp cât conflictul transnistrean nu este rezolvat”, a apreciat ministrul.

Anatol Şalaru a adăugat că există anumite convenţii, anumite documente semnate cu Rusia, în care se stipula foarte clar care este misiunea acestei armate aici şi când trebuie să se retragă, iar aceasta demult trebuia să o facă potrivit angajamentelor asumate de Kremlin.

În stânga Nistrului se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est construit în anii 1940. Anatol Şalaru a subliniat că acesta poartă un risc enorm. În cazul unei deflagraţii vor fi afectate cinci mii de kilometri pătraţi, ceea ce înseamnă o bună parte din Ucraina, aproape toată regiunea transnistreană şi o bună parte din dreapta Nistrului. Ministrul spune încă că ruşii nu acceptă acest lucru fiindcă are în felul acesta un motiv să-şi menţină cei 1200 de soldaţi GOTR în regiunea transnistreană.