logo

Miniștrii propuși de candidatul desemnat la funcția de premier


https://www.ipn.md/ro/ministrii-propusi-de-candidatul-desemnat-la-functia-de-premier-7965_1079536.html

Candidatul la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a prezentat echipa alături de care urmează să se prezinte în Parlament pentru a cere vot de încredere. Printre miniștrii propuși se numără mai mulți actuali consilieri prezidențiale, dar și deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, vicepreședinte al căruia este candidata desemnată, transmite IPN.

În funcția de vicepremier pentru reintegrare este propus fostul lider al Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru. Acesta este expert în securitate și reglementarea conflictelor, fost ministru al apărării. În calitate de director de Program al Institutului de Politici Publice, a condus un număr de proiecte și cercetări în domeniul de reintegrare și consolidarea măsurilor de încredere pe ambele maluri ale Nistrului.

Ministrul al finanțelor a fost propusă Rozalina Albu, expertă în administrare, buget și consultanță financiară cu o experiență de peste 15 ani în sectorul public și privat. În 2019, a fost  șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor, iar în perioada 2008-2012 a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale.

Deputatul și vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, este desemnat în calitate de ministru al justiției. Din iunie până în noiembrie 2019, a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, ulterior membru al acestei comisii. Până la alegerea în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, UNDP, UNICEF.

Un alt deputat și vicepreședinte PAS, Mihai Popșoi, este propus la șefia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este doctorand în studii politice în cadrul Universității din Milano. Este membru al Asociației pentru Politică Externă din Moldova.

În calitate de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului este propus Ion Luca, vinificator cu peste 15 ani de experiență în vinificație și managementul proiectelor agricole. Din 2010, este fondatorul Casei Vinicole Luca și Carpe Diem Wines.

Consilierul prezidențial Ala Nemerenco, este propusă în funcția de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, funcție pe care anterior a mai deținut-o. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, consilieră personală a ministrului sănătății din România.

Consilierul prezidențial Ana Revenco este propusă la conducerea Ministerului Afacerilor Interne. A activat în calitate de directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013-2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Secretarul Administrației Prezidențiale, Andrei Spînu, este propus pentru funcția de ministru al economiei și infrastructurii. În 2019, a deținut funcția de secretar general al Guvernului, iar în perioada 2015-2016 a fost viceministru al tineretului și sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale.

Ministrul apărării este propus Anatolie Nosatîi, militar decorat cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Printre membrii Guvernului propus de Natalia Gavrilița se numără și actualul secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Anatolie Topală. Acesta ar urma să ocupe funcția de ministru. În perioada 2015-2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității.