logo

Miniștrii desemnați vor depune miercuri jurământul de învestire


https://www.ipn.md/ro/ministrii-desemnati-vor-depune-miercuri-juramantul-de-investire-7965_1039284.html

Miniștrii desemnați vor depune miercuri, 10 ianuarie,  jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de către șeful legislativului, Andrian Candu, care exercită interimatul funcției de președinte al țării. Andrian Candu va promulga și Legea pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului, reexaminată de Parlament la 22 decembrie 2017. Evenimentul de învestire va avea loc la Reședința de Stat, ora 10.00, transmite IPN cu referire la un anunț al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Refuzul președintelui Igor Dodon de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, precum și refuzul de a promulga modificările la Codul Audiovizualului, lege pentru care Parlamentul a reconfirmat votul, justifică, potrivit Curții Constituționale, instituirea interimatului funcției de președinte al țării pentru semnarea decretelor în cauză. 

Deciziile care justifică instituirea interimatului au fost aprobate la 2 ianuarie și, respectiv, 5 ianuarie. Remanierile guvernamentale au fost anunțate pe 19 decembrie. În Guvern urmează să vină: Cristina Lesnic, Chiril Gaburici, Svetlana Cebotari, Liviu Volconovici, Tudor Ulianovschi, Alexandru Tănase și Iurie Leancă, ultimul fiind propus pentru noua funcție de vicepremier pentru integrare europeană. Prin modificările operate la Codul Audiovizualului se interzice transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

În octombrie 2017, în condiții similare, ministrul apărarii, Eugeniu Sturza, a fost învestit prin decretul semnat de Andrian Candu în calitate de președinte interimar.