Ministerului Sănătăţii desfăşoară o campanie de informare pentru profilaxia bolilor diareice acute
https://www.ipn.md/ro/ministerului-sanatatii-desfasoara-o-campanie-de-informare-pentru-profilaxia-boli-7967_975355.html
Anual în R. Moldova se înregistrează circa 10 mii cazuri de boli diareice acute. Cea mai vulnerabilă categorie sunt copii. În luna mai în ţară se va desfăşura o campanie de informare pentru profilaxia acestor boli, dar şi a intoxicaţiilor alimentare şi a holerei, transmite Info-Prim Neo.
Un comunicat al Ministerului Sănătăţii precizează că din numărul total de cazuri de boli diareice acute ponderea copiilor depăşeşte 70%. Sursă de infecţie sunt produsele alimentare şi apa contaminată. Anual se înregistrează izbucniri epidemice cauzate de nerespectarea igienei de preparare şi servire a bucatelor.
Bolile diareice acute se caracterizează prin febră până la 400C, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaun lichid cu frecvenţă până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee, etc. La unii bolnavi, mai ales la copii până la 1 an, boala se poate agrava, dezvoltând infecţia sângelui, deshidratarea severă şi, respectiv, şocul toxico – infecţios.
În cazul apariţiei semnelor clinice, trebuie să se consulte medicul. Nu se recomandă automedicaţia, în special, în cazul copiilor.
Bolile pot fi prevenite prin spălatul pe mâini, evitarea produselor alimentare cu termene de valabilitate expirate sau păstrate la temperaturi neadecvate, spălarea minuţioasă a produselor crude. La fel, aceştia recomandă prelucrarea termică a legumelor şi fructelor înainte de a fi consumate, iar bucatele preparate vor fi păstrate în frigider la temperatura mai jos de 4°C.