Ministerul Tineretului şi Sportului are personal insuficient pe segmentul tineret, ONG
https://www.ipn.md/ro/ministerul-tineretului-si-sportului-are-personal-insuficient-pe-segmentul-tinere-7967_1002209.html
„Chiar dacă poartă numele de Ministerul Tineretului şi Sportului, la nivel instituţional ministerul nu are personal care să lucreze pe segmentul tineret. În cadrul instituţiei sunt maximum 4 persoane care lucrează pe segmentul tineret, restul sunt pe domeniul sport”, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, Eduard Mihalaş.
Potrivit lui Eduard Mihalaş, în perioada anilor 2005-2008 au existat multe finanţări din partea Băncii Mondiale, UNICEF şi a altor donatori internaţionali pentru proiecte din segmentul tineret. La acest moment însă ministerul nu are donatori care să susţină acest domeniu. „Societatea civilă vine către minister cu recomandările de a-şi spori personalul şi capacitatea instituţională. Spre exemplu, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „Artico” are 15 angajaţi pe segmentul tineret, pe când la minister sunt doar 4. Ar trebui să fie creată o agenţie care să se ocupe de programe şi granturi, iar ministerul doar de politici”, a menţionat Mihalaş, citat de Info-Prim Neo.
„În fiecare an ministerul îşi propune să adopte 4 proiecte de politici. În anul 2012 a reuşit însă să adopte un singur proiect pe segmentul tineret, şi anume mecanismul de aplicare a legii voluntariatului, dar şi acesta cu întârziere”, a remarcat Eduard Mihalaş.
Preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova este totuşi mulţumit de colaborarea care există între organizaţiile de tineret şi minister. Ministerul susţine organizaţiile de tineret în diverse activităţi, iar în elaborarea proiectelor de legi cu privire la tineret ministerul consultă părerile tinerilor din cadrul societăţii civile, spune Eduard Mihalaş.
Cât priveşte statisticile cu care operează ministerul, pe alocuri sunt diferite de cele ale societăţii civile. Din datele pe care le deţine Consiliului Naţional al Tineretului rezultă că numărul tinerilor şomeri este cu mult mai mare decât cele pe care le raportează Guvernul. Astfel, la 1 aprilie 2012, se înregistrează o rată a şomajului de 12,3% printre tineri. De asemenea, rata de ocupare în rândul tinerilor, după cum raportează ministerul, este de 27,4% la 1 aprilie 2011, iar din datele oferite de Biroul de Statistică rezultă că e 10,2%.