Ministerul Sănătăţii nemulţumit de progresele campaniei de vaccinare contra gripei
https://www.ipn.md/ro/ministerul-sanatatii-nemultumit-de-progresele-campaniei-de-vaccinare-contra-grip-7967_979909.html
Ministerul Sănătăţii din R. Moldova se arată îngrijorat de nivelul de derulare a campaniei de vaccinare contra gripei şi califică acest proces drept insuficient, ţinând cont de pericolul epidemiologic persistent. De asemenea, MS consideră situaţia epidemiologică prin gripă şi infecţii respiratorii virale acute drept tensionată, spune Ministerul într-o notă remisă spre mediatizare, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit notei, de la începutul campaniei şi până la 3 ianuarie 2010 au fost imunizate doar 25 669 persoane, fiind utilizate aproximativ 17 la sută din numărul total al dozelor de vaccin disponibile. MS afirmă că este imoral ca un medic, care consultă pacienţii şi are şanse să contacteze cu bolnavii de gripă de tip A(H1N1), să nu conştientizeze necesitatea protejării individuale contra bolii prin vaccinare.
În acelaşi timp, MS susţine că este inexplicabilă atitudinea conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi de medicină preventivă, inclusiv din mun.Chişinău, a şefului Direcţiei Sănătăţii, Luminiţa Suveică, şi medicului-şef sanitar de stat al mun.Chişinău, Iurie Pânzaru, care nu asigură organizarea vaccinării lucrătorilor medicali din instituţiile medicale şi de medicină preventivă, unde sunt disponibile 50 mii de doze de vaccin, dar au fost vaccinate contra gripei pandemice doar 3486 persoane.
La fel, mai puţin de 10 la sută din numărul de doze disponibile au fost utilizate de către instituţiile medico-sanitare publice din Cantemir, Cimişlia, Drochia, Singerei, Taraclia, Ciadâr-Lunga, Vulcăneşti.
Totodată, potrivit MS, nu este organizata imunizarea la USMF “Nicolae Testemitanu”, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Institutul de Ftiziopneumologie, Institutul de Cercetari Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, Centrul National Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, etc.
Ministerul subliniază că până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de reacţii adverse post-vaccinare după administrarea vaccinului împotriva gripei pandemice, donat de România.
MS consideră că şi asistenţa medicală acordată de medicii de familie bolnavilor cu infecţii respiratorii virale acute şi gripă, nu totdeauna este conformă standardelor şi ghidurilor aprobate de MS. Comparativ cu numărul bolnavilor care se adresează, înregistrează şi se spitalizează cu forme grave ale gripei indică asupra lipsei vigilenţei la unii medici de familie la aceasta boală, care sau nu iniţiază, sau iniţiază tardiv tratamentul cu preparatul Tamiflu, procurate de Guvernul R.Moldova şi puse la dispoziţia medicilor de familie. Din 100 mii doze de Tamiflu distribuite, către 29 decembrie au fost utilizate numai 11 371 doze, sau 11,4 %.
MS atenţionează conducătorii Centrului de Medicină Preventivă a Asociaţiei Curativ-Sanatoriale a Cancelariei de Stat a R.Moldova, Departamentului de Carabineri, Ministerului Justitiei, Ministerului Apărarii, Departamentului de Grăniceri, SIS, Pază de Stat, Serviciului Situaţii Exeptionale, a instituţiilor medicale din raioanele de Est ale R.Moldova, precum şi a Centrelor de
Medicină Preventiva din Cantemir, Cimişlia, Glodeni şi Taraclia să prezinte informaţiile privind organizarea şi desfăşurarea campaniei de vaccinare.
În prezent, în instituţiile medico-sanitare publice din ţară sunt
disponibile 123 311 doze de vaccin antigripal de tip nou, care urmează a fi administrat contingentelor cu risc sporit de îmbolnăvire.