logo

Ministerul Sănătății, despre cauza morții femeii de la Căușeni


https://www.ipn.md/ro/ministerul-sanatatii-despre-cauza-mortii-femeii-de-la-causeni-7967_1108371.html

O patologie cardiovasculară acută ar fi cauza din care a murit femeia din Căușeni, care la mijlocul lunii septembrie și-a omorât băiatul de 5 ani, iar apoi a încercat să se sinucidă. Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat pentru presă că această este versiunea preliminară, iar cauza exactă va fi stabilită de medicina legală, transmite IPN.

Ion Prisăcaru menționat că decesul a survenit subit în instituția medicală în care femeia era supusă expertizelor psihiatrice. „Într-adevăr, a fost înregistrat cazul de deces subit al acestei paciente. Diagnosticul preliminar este deces din cauza unei patologii cardiovasculare acute. Suntem în așteptarea rezultatelor expertizei medico-legale care va da toate răspunsurile la întrebări. Pacienta era în perioada evaluării psihiatrice și, în mare, acestea erau deja finalizate. Rămânea internată în spital pentru monitorizare în continuare”, a mai spus responsabilul de la Ministerul Sănătății.

Potrivit lui, femeii i se administra tratament pentru problemele psihice pe care le acuza, dar și pentru patologii cronice depistate pe parcursul investigațiilor la spitalul de psihiatrie.

Pe 16 septembrie, într-o localitate din raionul Căușeni, polițiștii au depistat corpul neînsuflețit al unui băiat de 5 ani. Mama copilului, în vârstă de 39 de ani, avea o plagă în regiunea gâtului. Ea a încercat să se sinucidă. S-a constatat că femeia suferea de o tulburare organică delirantă cu alură schizofrenică. Aceasta lua tratament, afectată de pierderea unui alt copil și a soțului. O fiică a femeii, după acest caz, a ajuns în grija rudelor.

Întrebat despre al treilea copil, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că există proceduri foarte clare. „Copiii sunt plasați în plasament de urgență, după care vom identifica în rândul familiei extinse dacă există cineva care dorește să preia responsabilitatea. Dacă nu, avem asistenți parentali profesioniști și case de tip familial. Deci, cu siguranță, există o formă de protecție. Toți copiii beneficiază de suport, acces la psiholog etc.”, a notat ministrul.