logo

Ministerul Sănătăţii: 75% dintre copiii din localităţile rurale sunt bolnavi


https://www.ipn.md/ro/ministerul-sanatatii-75-dintre-copiii-din-localitatile-rurale-sunt-bolnavi-7967_1026932.html

Circa 75% dintre copiii din localităţile rurale sunt bolnavi. Cele mai frecvente maladii care au fost depistate printre copii sunt cele gastro-intestinale. Declaraţia a fost făcută de ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan. Potrivit ministrei, acesta este un semnal de alarmă că există o problemă la nivelul alimentaţiei copiilor atât în instituţiile preşcolare şi şcolare, cât şi în familie, transmite IPN.

Ministra sănătăţii a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că meniurile din instituţiile şcolare sunt învechite şi conţin fişe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. „Îngrijorarea noastră este susţinută şi de multiple sesizări care au venit din partea părinţilor şi specialiştilor din domeniul alimentaţiei copiilor”, a afirmat Ruxanda Glavan.

Totodată, pentru a remedia situaţia privind alimentaţia copiilor în instituţiile de învăţământ, ministra a menţionat că trebuie sporită cantitatea de fructe, legume şi cereale integrale în alimentaţie, trebuie limitat consumul de grăsimi şi glucide, trebuie stimulat consumul de apă şi activitatea fizică. De asemenea, ministra a declarat că în următoarele două luni ar putea fi stabilite meniuri-tip pentru fiecare sezon.

În cadrul conferinţei de presă ministra a semnat un ordin prin care interzice includerea în meniurile din instituţiile de învăţământ a produselor de carne cu aditivi alimentari, inclusiv a mezelurilor şi salamurilor.

Directorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru, a declarat că evaluarea statutului nutriţional al copiilor în perioada 2013-2015 demonstrează că aceştia nu au primit circa 20-40% din necesităţile de carne, peşte, ouă şi produse din lapte. „Controlul pe care l-am efectuat referitor la calitatea meniurilor a stabilit că felul întâi se prepară cu apă şi crupe şi se „îngraşă” printr-o prăjitură din ulei de floarea soarelui, pastă de roşii şi ceapă”, a declarat Iurie Pânzaru.

Totodată, directorul CNSP a declarat că au fost examinate mezelurile din reţeaua de comerţ din ţară şi s-a stabilit că în crenvurştii pentru copii s-au depistat cantităţi mari de fosfat. „Dacă limita de nitriţi este de 50 de miligrame, în crenvurştii cu menţiunea „pentru copii”, a fost stabilită o cantitate mai mare decât în celelalte tipuri de crenvurşti”, a notat Iurie Pânzaru. Potrivit lui, acest tip de mezeluri pentru copii nu se încadrează în legislaţia din Republica Moldova.