Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) s-a autosesizat cu privire la declaraţiile pe marginea cazului de adopţie a trei minori de către o familie din SUA. Potrivit Ministerului, informaţiile lansate de Tamara Plămădeală şi Igor Căldare, în cadrul unei conferinţe de presă, sunt orientate să lezeze onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională atât a instituţiei, cât şi a angajaţilor acesteia, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, Ministerul susţine că aceasta a fost o acţiune de instigare şi manipulare a opiniei publice. Potrivit MMPSF, în anul 2013, minorilor le-a fost stabilit statutul de copii adoptabili, fiind luaţi la evidenţă de Minister în modul stabilit de lege. „În februarie 2015, la Ministerul Muncii a fost depusă cererea însoţită de actele de rigoare pentru adopţie de către un cuplu de cetăţeni ai SUA, aceştia întrunind condiţiile prevăzute de lge. Cereri din partea altor cupluri nu au parvenit. Astfel, propunerea de potrivire prealabilă pentru acest cuplu a fost avizată pozitiv la Şedinţa Consiliului Consultativ pentru Adopţii din iulie 2015. Tot în iulie curent, MMPSF a recepţionat acordul cuplului, iar în decembrie - acordul autorităţii centrale din statul primitor, fapt ce a permis iniţierea procedurilor de potrivire a cuplului de adoptatori cu copii adoptabili”, scrie în comunicat.
Totodată, Ministerul susţine că nu a fost încălcată nicio normă juridică ce vizează procedura de adopţie a copiilor respectivi. „Astfel, MMPSF califică declaraţiile drept interpretări tendenţioase şi eronate ale procedurilor legale în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi se arată îngrijorat de consecinţele unor asemenea afirmaţii nefondate, acestea fiind în măsură să prejudicieze procedura de adopţie internaţională a copiilor din Moldova, respectiv, a realizării dreptului copilului de a creşte într-un mediu familial”, se spune în comunicat.
Trei minori din Republica Moldova, în vârstă de 9, 12 şi 13 ani, sunt în proces de potrivire cu o familie din Statele Unite ale Americii în pofida faptului că aceştia au refuzat potenţialii părinţi adoptivi, a declarat preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Apărătorul Copilului”, Tamara Plămădeală. Potrivit ei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului Chişinău încălcă grav drepturile copiilor în procesul de adopţie internaţională.