logo

Ministerul Mediului atenționează: baloanele cu heliu pot provoca numeroase probleme mediului


https://www.ipn.md/ro/ministerul-mediului-atentioneaza-baloanele-cu-heliu-pot-provoca-numeroase-7967_1099004.html

Sunt confecționate din materiale care nu sunt biodegradabile, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător. Este vorba despre baloanele cu heliu. Pentru că 1 septembrie este tot mai aproape, Ministerul Mediului îndeamnă administrațiile instituțiilor de învățământ să nu încurajeze și să nu susțină lansarea baloanelor cu heliu la festivitățile de început de an școlar, transmite IPN.

Conform unor studii invocate de Minister, balonul poate rămâne în aer timp de 8-10 ore dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni dacă este din folie. Când se sparge, resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri care pot ucide păsările și animalele, care le percep drept hrană, ori se pot transforma în capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere.

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, nu este toxic. Eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare unde este necesar mai mult, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.


În Republica Moldova nu există acte normative care să interzică lansarea baloanelor cu heliu, de aceea autoritățile de mediu pot veni doar cu recomandări pentru Ministerul Educației și Cercetării, autoritățile publice locale și instituțiile preșcolare și școlare.