Membrii asociaţiei publice „Centrul de Apărare a Drepturilor Pacienţilor şi Invalizilor” (CADPI) acuză Ministerul Finanţelor că nu respectă decizia judecătorească potrivit căreia trebuie să achite despăgubiri materiale la 4 copii care au rămas orfani din cauza neglijentei medicale. Conform deciziei instanţei de judecată, ministerul trebuie să achite 16 mii de lei, însă bunica minorilor, care le-a devenit şi tutore, nu poate obţine banii. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
Managerul de proiecte din cadrul CADPI, Elena Covalschi, a menţionat că pe 31 decembrie 2007, Tatiana Ţurcanu, în vârstă de 29 de ani, a fost internată în spital în stare gravă, fiind diagnosticată cu pneumonie. O zi mai târziu femeia a decedat. Elena Covalschi spune că 4 instituţii medicale au refuzat să examineze starea de sănătate a tinerei, iar această ignoranţă a dus la deces.
CADPI a depus o plângere în judecată pentru neglijenţă medicală. Pe 7 februarie 2012, instanţa a dat câştig de cauză părţii vătămate, stabilind despăgubiri din buget în mărime16 mii de lei. „Hotărârea a intrat în vigoare pe 12 martie 2012, însă nu a fost executată până în prezent. Perioada limită de executare a deciziei instanţei este de 6 luni. Faptul că Ministerul Finanţelor nu respectă decizia judecătorească reprezintă o încălcare a legislaţiei”, a mai spus Elena Covalschi.
Preşedintele CADPI, Alexandr Covalschi, a specificat că Judecătoria Buiucani, a respins cererea asociaţiei de a compensa prejudiciul moral pentru încălcarea dreptului la executarea hotărârii judecătoreşti în termen rezonabil. Anterior, Curtea de Apel Chişinău a dorit să anuleze şi hotărârea primei instanţe de judecată.
Potrivit lui Alexandr Covalschi, în Republica Moldova oamenii de rând nu au şanse să primească despăgubiri din partea statului. Situaţia este cu totul diferită când vine vorba de persoane cu funcţii în stat. Preşedintele CADPI a adus drept exemplu „Cazul Sandulachi”, când Curtea de Apel Chişinău a adoptat o hotărâre fără precedent de a-i acorda despăgubiri de 400 de mii de euro. Fără să aştepte ca hotărârea instanţei să intre în vigoare, Ministerul Finanţelor a achitat toată suma. Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea, însă banii nu au mai fost returnaţi.