Ministerul Educaţiei şi Tineretului a lansat o campanie de promovare a studiilor secundare profesionale
https://www.ipn.md/ro/ministerul-educatiei-si-tineretului-a-lansat-o-campanie-de-promovare-a-studiilor-7967_960517.html
Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) a lansat o campanie de promovare a studiilor secundare profesionale, care are drept scop formarea unei atitudini pozitive în rândurile tinerilor faţă de posibilitatea de a obţine o meserie în şcolile profesionale.
Pentru etapa iniţiala, care coincide cu perioada examenelor de admitere la şcolile profesionale care are loc în perioada 15- 25 august, la posturile de radio şi TV vor fi transmise spoturi cu caracter informativ, iar în oficiile şi filialele întreprinderii de stat ”Poşta Moldovei” şi ale Băncii de Economii vor fi afişate postere publicitare care vor informa despre avantajele unor asemenea studii. Potrivit surselor din cadrul MET, aceste materiale promoţionale sunt create cu scopul de a orienta alegerea şi de a creşte credibilitatea părinţilor şi a tinerilor absolvenţi faţă de sistemul de învăţământ secundar profesional.
Potrivit datelor ministerului de resort, în ultimii 15 ani, sistemul învăţământului secundar profesional a consemnat cele mai dramatice schimbări: numărul elevilor înmatriculaţi în şcolile profesionale şi de meserii a scăzut mai bine de 4 ori, s-a înjumătăţit şi numărul şcolilor de acest gen, iar în consecinţă s-a redus mai bine de 4 ori numărul specialităţilor.
Pentru a afla mai multe informaţii despre şcolile profesionale şi de meserii existente, despre specialităţile şi actele necesare pentru înmatriculare, MET a instituit linia fierbinte 23-33-51.
Şeful Direcţiei învăţământul profesional din cadrul MET, Vasile Nogai, a comunicat pentru Info-Prim Neo că în republică există 70 de şcoli în domeniul învăţământului profesional, inclusiv 52 şcoli profesionale şi 18 şcoli de meserii. La şcolile profesionale înmatricularea are loc după acelaşi principiu ca şi în instituţiile de învăţământ superior: în baza notelor din actele de studii.
Potrivit aceleiaşi surse, campania de informare are loc ca urmare a iniţiativei preşedintelui Vladimir Voronin, de revitalizare a învăţământului profesional, în condiţiile în care economia RM a înregistrat în ultimul timp o insuficienţă acută de lucrători calificaţi, îndeosebi în industria uşoară şi în agricultură, precum şi un dezechilibru pe piaţa forţei de muncă.
Înmatricularea este prevăzută pentru 85 de specialităţi. Numărul locurilor cu finanţare de la buget este de cca 16 mii, în creştere cu peste 1 mie faţă de anul trecut. Pentru studiile în bază de contract, la cele mai solicitate specialităţi ca operator pe calculator, croitor şi lăcătuş auto, este prevăzută înmatricularea a 1 mie de tineri, preţurile variind între 800 şi 1700 de lei.