Ministerul Educaţiei nu va impune uniformele şcolare
https://www.ipn.md/ro/ministerul-educatiei-nu-va-impune-uniformele-scolare-7967_994480.html
Ministerul Educaţiei nu susţine propunerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei privind obligativitatea uniformelor şcolare. Iniţiativa a fost supusă unor dezbateri publice, la care au participat directori de instituţii, părinţi şi elevi, transmite Info-Prim Neo.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a declarat că ministerul şi-a expus şi anterior opinia vizavi de această propunere, precizând că Legea învăţământului spune clar că fiecare instituţie de învăţământ decide individual în privinţa introducerii uniformei. Viceministrul a îndemnat administraţia şcolilor să consulte opinia elevilor la acest subiect. „Problema dată a fost identificată de Academia de Ştiinţe, căreia deja i-a răspuns, dar am vrut să oferim un răspuns nu doar prin vocea Ministerului Educaţiei, ci făcând referire şi la punctul de vedere al societăţii civile, centrelor educaţionale, copiilor, părinţilor, profesorilor şi directorilor”, a menţionat viceministrul.
În opinia mai multor directori de licee uniforma şcolară este necesară, deoarece aceasta ar contribui la eliminarea stratificării sociale a copiilor. Aceştia spun că şcolile s-au transformat în centre de modă, iar uniforma va contribui la stoparea acestei tendinţe, dar şi la economisirea banilor pentru vestimentaţie.
Directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din Chişinău, Sergiu Axinte, a declarat că în instituţia pe care o reprezintă marea majoritate a elevilor poartă uniformă. În opinia directorului, uniforma şcolară este necesară. „Vă dau un exemplu din practică, când o fetiţă nu vroia să vină la şcoală pentru că nu are cu ce se îmbrăca, comparativ cu colegele ei din familii foarte bine asigurate”, a comunicat Sergiu Axinte. Şi directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Bălţi, Leonid Amoaşei, a declarat că susţine iniţiativa academicianul Gheorghe Duca de a introduce obligativitatea uniformelor. Unul dintre motive ar fi faptul că de multe ori elevii, mai ales fetele, au tendinţa de a arăta mai extravagant, chiar dacă acest lucru înseamnă să-şi neglijeze sănătatea.
Directorul Centrului educaţional „Pas cu Pas”, Valentina Lungu, este de altă părere. Aceasta a declarat că educaţia nu se manifestă prin obligativitate. Discriminarea trebuie eliminată prin promovarea unei şcoli prietenoase, nu prin „uniformizarea” elevilor. „Haina este doar ambalajul, este important interiorul copiilor. Cel mai bine este ca fiecare instituţie să decidă asupra acestui fapt. De asemenea, în rândul copiilor trebuie de dezvoltat o cultură a vestimentaţiei”, a menţionat directorul Centrului.
Reprezentantul Liceului „Spiru Haret” din Chişinău, Mariana Jitari, a declarat că instituţia este împotriva obligativităţii uniformelor. Administraţia este de părere că disciplina trebuie cultivată nu prin uniforme, ci prin promovarea unei ţinute decente. Uniforma ar putea crea şi un disconfort economic. Din perspectivă estetică şi igienică, fiecare părinte trebuie să cumpere măcar 2 uniforme pe an, întrucât copii cresc foarte repede, iar aceasta înseamnă investiţii în plus din bugetul familiei.
Reprezentanţii Consiliului local Chişinău al elevilor şi al tinerilor au declarat că sunt împotriva uniformelor şcolare. O soluţie ar fi introducerea unui dress cod, care să fie respectat. Potrivit elevilor, termenul de „vestimentaţie decentă”, stipulat în regulamente, este perceput diferit. Elevii mai spun că uniforma nu va elimina discriminarea în rândul elevilor, deoarece oricum copiii ştiu cine şi din ce familie provine şi faptul că vor veni toţi cu aceeaşi vestimentaţie, dar cu accesorii care mai de care sau cu telefoane foarte scumpe, aceasta în niciun fel nu va contribui la eliminarea discriminării.
În luna septembrie, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a făcut un demers către Guvern, propunând introducerea uniformei şcolare în instituţiile preuniversitare. În opinia academicianului, această măsură îi va disciplina pe elevi.