Ministerul Educaţiei este optimist privind succesele reformei sistemului rezidenţial pentru îngrijirea copiilor
https://www.ipn.md/ro/ministerul-educatiei-este-optimist-privind-succesele-reformei-sistemului-reziden-7967_966523.html
Oficialii Ministerului Educaţiei se arată optimişti în ceea ce priveşte succesele reformei sistemului rezidenţial pentru îngrijirea copiilor, desfăşurată cu sprijinul UNICEF şi al Uniunii Europene. Autorităţile speră ca până în anul 2012 numărul copiilor plasaţi în instituţiile rezidenţiale să se micşoreze în jumătate.
Viceministrul Valentin Crudu a menţionat vineri, 21 septembrie, la o întâlnire cu jurnaliştii că autorităţile se bucură de suportul societăţii în realizarea reformei. Cele mai mari temeri, le aparţin profesorilor din aceste instituţii, dar ele nu sunt motivate, spune viceministrul, întrucât deja în acest moment există un angajament de a le asigura locuri de muncă.
Din cele 3 mii de cadre didactice din 21 de gimnazii de tip internat, circa o treime (900 de persoane) au atins deja vârsta de pensionare sau o vor atinge pe perioada reformei. Circa 800 de persoane au beneficiat de cursuri de recalificare profesională şi vor activa în calitate de asistenţi sociali. Ceilalţi profesări vor rămâne în continuare în instituţiile rezidenţiale de învăţământ, dar vor face şi ei cursuri pentru a asigura copiilor un proces educaţional de calitate.
Potrivit lui Valentin Crudu, cercetările în cele 67 de instituţii rezidenţiale constată că circa 82% dintre copii au familii biologice sau familii lărgite. Aproximativ 13% dintre copii merg acasă în fiecare zi, iar 20% - cel puţin o dată pe săptămână. Alte12% dintre copii nu erau prezenţi în instituţii în momentul desfăşurării cercetărilor. Rezultatele studiului demonstrează, odată în plus, ineficienţa sistemului rezidenţial.
Cheltuielile pentru desfăşurarea reformei nu au fost deocamdată calculate, dar se preconizează că vor fi economisite surse importante de bani care în prezent sunt cheltuite pentru reparaţia, întreţinerea şi igienizarea edificiilor instituţiilor rezidenţiale.
Potrivit viceministrului, edificiile instituţiilor care vor fi închise ca rezultat al reformei, vor fi transmise în gestiunea autorităţilor publice locale pentru servicii sociale sau educaţionale. O parte dintre clădirile vechi vor fi demolate. Terenurile agricole ale instituţiilor lichidate vor trece în proprietate statului. Este vorba de până la 12 hectare de pământ pentru fiecare dintre instituţii.
Actualmente cele 23 de case de tip familial deschise în regiunile pilot beneficiază de îndemnizaţii anuale unice în sumă de 1 mie de lei. Îndemnizaţiile lunare pentru fiecare dintre copii (într-o casă de tip familial sunt cel mult 7 copii) sunt puţin peste 200 lei, autorităţile promit, însă, să le dubleze până la 450 lei. Salariul părintelui educator este de 500 lei.