Ministerul Economiei va prezenta un nou plan de restructurare a SA Termocom
https://www.ipn.md/ro/ministerul-economiei-va-prezenta-un-nou-plan-de-restructurare-a-sa-termocom-7966_993789.html
Un nou plan de restructurare a SA Termocom va fi făcut public săptămâna viitoare, transmite Info-Prim Neo cu referire la vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei.
Fiind invitatul Clubului de presă de la Chişinău, Lazăr a spus că, la 5 februarie 2012, expiră ultimul termen de 3 ani din cei 9 de când acestei întreprinderi, după declararea insolvabilităţii, creditorii i-au oferit posibilitatea să-şi îmbunătăţească situaţia financiară prin restructurarea managementului, a relaţiei cu consumatorii şi clienţii (aşa numita procedură-plan, prevăzută de legislaţie ca o modalitate de rezolvare a situaţiei de insolvabilitate).
Vicepremierul a reamintit că, prin decizia creditorilor, termenul pentru realizarea procedurii-plan a fost prelungit de două ori, iar ultimii trei ani au fost acordaţi SA Termocom, ca excepţie, prin decizie de guvern, pe motiv că aceasta prestează populaţiei un serviciu vital.
Însă restructurarea nu a reuşit, datoriile istorice de peste 2 mlrd lei aşa şi nu au fost lichidate, pierderile în reţele termice rămân a fi mari, iar consumatorii nemulţumiţi de calitatea serviciului, ceea ce a condus la debranşarea acestora de la sistemul centralizat de aprovizionare cu căldură (peste 15 la sută din apartamente). Unicul obiectiv fixat în acordurile cu creditorii care a fost atins SA Termocom ţine de achitarea datoriilor curente pentru consumul de energie termică, deşi probleme sunt şi la acest compartiment, a spus vicepremierul.
Lazăr a specificat că noul Plan de restructurare se referă nu doar la SA Termocom , dar la sectorul termoenergetic şi a fost elaborat de Ministerul Economiei cu concursul Băncii Mondiale, altor experţi internaţionali. Schimbările prevăzute de acesta vor fi de ordin tehnic, dar şi de management.
Planul prevede 3 variante de restructurare, inclusiv lichidarea SA Termocom şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de către CET-uri, fără intermediar.
În opinia vicepremierului şi ministrului economiei, lichidarea ar fi, într-adevăr, o variantă, doar aceasta constituie o modalitate de însănătoşire a economiei, de „curăţare” a ei. Însă, în plin sezon de încălzire, va fi greu să fie explicată consumatorilor. Astfel că se va merge pe o altă variantă, mai puţin radicală.
În cadrul şedinţelor publice recente, organizate în problema ajustării tarifelor la energia termică de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, au fost expuse mai multe opinii referitor la modalitatea de restructurare a sectorului termoenergetic şi diminuarea poverii tarifelor la căldură pentru consumatorii finali. Mai mulţi specialişti locali şi reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a consumatorilor au menţionat că reţele termice sunt uzate moral şi fizic şi unica posibilitate de a reduce pierderile şi a îmbunătăţi serviciul prestat consumatorilor este atragerea investiţiilor.
Potrivit lui Mihai Cernei, actualul administrator al SA Termocom, necesitatea anuală de investiţii a întreprinderii se cifrează la 250 mln lei. În 2011, SA Termocom a preconizat şi, în mare parte a şi efectuat, investişi în sumă de 83 mln. lei.