logo

Ministerul Economiei propune crearea unui parc industrial în Străşeni


https://www.ipn.md/ro/ministerul-economiei-propune-crearea-unui-parc-industrial-in-straseni-7966_1006142.html

Investiţii de peste 27 de milioane de euro şi 800 de locuri de muncă sunt avantajele aşteptate în urma creării noului parc industrial privat la Străşeni. În acest sens, executivul urmează să aprobe, la propunerea Ministerului Economiei, hotărârea privind acordarea titlului de parc industrial întreprinderii „CAAN” SA, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, parcul de la Străşeni va fi al doilea parc industrial privat după cel de la Drochia. Viitorii rezidenţi vor desfăşura un spectru larg de activităţi: de la producerea articolelor din metal, a utilajului frigorific şi a celui pentru vinificaţie şi ambalare, până la împachetarea şi depozitarea produselor. Accentul în activitatea parcului este pus pe utilizarea noilor tehnologii.

Conform Studiului de fezabilitate prezentat, Parcul Industrial urmează a fi creat pe un teren cu o suprafaţă de până la 28 ha, proprietate a administraţiei publice locale a oraşului Străşeni. Volumul total al investiţiilor pentru crearea şi reabilitarea infrastructurii de producţie este estimat la 27 de milioane de euro, peste 50% din această suma va fi direcţionată pentru reabilitarea imobilelor, care urmează a fi date în arendă rezidenţilor parcului.

Planul investiţional aferent creării parcului industrial urmează a fi realizat în două etape. La prima etapă se va construi un complex frigorific şi o casă de ambalare pe 50% din suprafaţa totală destinată acestor obiective, ceea ce va permite depozitarea a 15000 tone de fructe. La fel se va realiza repararea a circa 60% din totalul imobilelor ce vor fi puse la dispoziţia rezidenţilor parcului. La cea dea doua etapă se planifică dublarea capacităţilor frigorifice, cu o eventuală mărire a spaţiilor casei de ambalare, precum şi se va efectua reparaţia imobilelor rămase.