Ministerul de ramură propune un plan de deblocare a pieţei construcţiilor locative
https://www.ipn.md/ro/ministerul-de-ramura-propune-un-plan-de-deblocare-a-pietei-constructiilor-locati-7966_977126.html
Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului (MCDT) propune un program anticriză, pentru deblocarea pieţei construcţiilor locative în R. Moldova. Una dintre priorităţi este investirea de către stat în imobilele nefinisate, Info-Prim Neo.
În total este vorba de 200 de blocuri, dintre care 75 cu grad mai avansat de finalizare. Potrivit estimărilor, pentru a încheia lucrările la primele 30-35 de blocuri este nevoie de cel puţin 200 mln dolari, bani care ar putea fi obţinuţi de la donatori externi.
„Oamenii care au dat bani ca să-şi facă o locuinţă o vor primi. Iar statul, în contul mijloacelor investite, ar putea să obţină un număr anumit de apartamente, care ulterior vor fi repartizate păturilor vulnerabile”, a spus într-un interviu Vladimir Baldovici, ministrul construcţiilor.
Potrivit oficialului, acest pas va stimula şi cererea pe piaţa materialelor de construcţie. „Doar o soluţie de ansamblu poate schimba situaţia”, a menţionat ministrul.
Sunt examinate mai multe posibile scenarii de implicare a statului. Una dintre acestea este
acordarea creditelor preferenţiale unor companii care vor construi în condiţii de ipotecă pe termen lung.
O altă măsură din program se referă la amânarea rambursării TVA pentru o perioadă de doi ani şi introducerea TVA la cota 0 pentru construcţia locativă. Potrivit prognozelor ministerului de ramură, acest lucru va permite reducerea costului unui metru pătrat de spaţiu locativ cu 14%.
De asemenea, MCDT optează pentru stabilirea nivelului de rentabilitate la construcţia de locuinţe din sursele atrase nu mai mare de 5%, îmbunătăţirea calităţii materialelor de construcţii, acordarea unei scutiri la impozitul anual pe venit pentru familiile care procură prima locuinţă, comercializarea în următorii trei ani a terenurilor pentru construcţii la preţuri normative, crearea Centrului de formare a preţurilor în construcţii etc.
În anul curent a fost date în exploatare 212,2 mii m.p. de spaţiu locativ, cu 10% mai puţin decât în 2008 . Investiţiile populaţie în construcţia locativă s-au redus şi constituie 83,3% faţă de 2008.