logo

Ministerul Culturii a prezentat lista proiectelor culturale finanţate din buget


https://www.ipn.md/ro/ministerul-culturii-a-prezentat-lista-proiectelor-culturale-finantate-din-buget-7967_1018095.html

Mai multe manifestări culturale vor fi finanţate din bugetul de stat anul curent, unele din ele în premieră. Despre aceasta a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul culturii în exerciţiu, Monica Babuc. Este vorba de finanţări din buget pentru Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest”, Festivalul Anim’est Chişinău, concertele de vară ale Chişinău Youth Orchestra şi altele, transmite IPN.

Solicitanţii de finanţări şi-au depus dosarele în cadrul unui concurs. Valoarea totală a proiectelor s-a ridicat la peste 18 milioane de lei, pe când alocările din bugetul de stat sunt de doar 2 milioane de lei. Pentru finanţare au fost selectate 62 de proiecte.

„Ne conducem de principiul mai puţin, dar mai bine. Sperăm că proiectele din acest vor fi mai vizibile, cu impact mai mare, vor fi proiecte care cu adevărat ţin de acele necesităţi ale vieţii spirituale ale societăţii, care ne sunt impuse de către momentul actual”, a declarat Monica Babuc.

Ministrul a remarcat creşterea cotelor de finanţare pentru domeniile arte vizuale, cinematografie şi muzică. În acelaşi timp, finanţarea proiectelor din alte domenii culturale s-a păstrat fie la nivelul anului 2014, fie au marcat o anumită scădere.

Cele mai multe surse financiare vor fi alocate proiectelor din domeniul muzical, în sumă 570 de mii de lei. Cu 295 de mii de lei vor fi finanţate manifestările culturale organizate în comunităţi. Cele mai mici finanţări, 90 şi, respectiv, 100 de mii de lei, sunt pentru proiectele din domeniul artei populare şi a patrimoniului cultural.