Ministerele au de cheltuit suplimentar până la sfârşitul anului cca 1 miliard de lei
https://www.ipn.md/ro/ministerele-au-de-cheltuit-suplimentar-pana-la-sfarsitul-anului-cca-7966_962064.html
Ministerele au de cheltuit în cele două luni care au mai rămas până la sfârşitul anului cca 1 miliard de lei care face parte din sumele planificate pe 10 luni la bugetul de stat şi nevalorificate până în prezent, din motive neexplicate de Ministerul Finanţelor.
Premierul Vasile Tarlev s-a arătat interesat, săptămâna aceasta, de faptul cum vor reuşi ministerele să cheltuiască aceşti bani în două luni, dacă nu au reuşit să le valorifice timp de 10 luni. El a declarat că Guvernul pledează pentru executarea în totalitate a părţii planificate de cheltuieli a bugetului, însă a cerut executarea eficientă a sumelor preconizate, „nu doar de dragul valorificării”. „Investiţi eficient şi implementaţi acţiuni calitative şi eficiente”, a cerut premierul, atenţionând miniştrii că, în cazul în care vor cheltui în pripă banii publici, „îi va ajunge din urmă Curtea de Conturi şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei”.
Executarea nesatisfăcătoare a părţii de cheltuieli planificate la bugetul de stat a fost menţionată în cadrul şedinţei de Guvern din săptămâna curentă de către ministrul Finanţelor Mihai Pop. O astfel de atenţionare a fost făcută şi în luna octombrie, când indicele neexecutării bugetului era de 86%. Pentru 10 luni ale anului, acesta a constituit 83,1%.
Potrivit lui Pop, cheltuielile bugetului de stat pentru 10 luni ale anului curent au fost planificate în valoare de circa 9,47 mlrd. lei şi au fost executate în proporţie de circa 7,87 mlrd de lei. În comparaţie cu anul trecut, finanţările de la bugetul de stat au crescut cu circa 1,58 mlrd. de lei sau cu 25,3%.
La capitolul venituri a fost planificată, pe 10 luni, acumularea a 8,44 mlrd. Lei, fiind încasate 8,68 mlrd. lei sau cu 235,7 mil. de lei mai mult, executarea veniturilor fiind în proporţie de 102,8%.
Totodată, la bugetele autorităţilor administrativ-teritoriale au fost planificate venituri în valoare de 1,83 mlrd. lei şi au fost colectate 1,91 mlrd. Cheltuielile la bugetele locale, fiind planificate în valoare de 4,40 mlrd. lei, au fost valorificate în proporţie de 3,68 mlrd., nivelul executării fiind de 83,7%.