logo

Mii de oameni au protestat în PMAN. Au cerut demisia actualei guvernări


https://www.ipn.md/ro/mii-de-oameni-au-protestat-in-pman-au-cerut-7965_1090534.html

Mii de oameni s-au adunat duminică în fața Guvernului, la o acțiune de protest, organizată de Mișcarea civică „O viață nouă”, cerând demisia actualei guvernări și alegeri anticipate. Protestatarii strigau: „Demisia!”, „Suntem cu voi pentru o viață nouă!”, „Azi în capitală, mâine în toată țara!”, Le-a venit ceasul!”, „Noi suntem poporul!”, „Unul pentru toți și pentru unul!”, „Jos Maia Sandu!”, „Jos partidul PAS!”, „Anticipate!”, „Plecați, nu mai reprezentați!”, „PAS cu PAS ne-au dus de nas”. Protestatarii aveau drapele în mână, chipiuri pe cap și tricouri cu inscripția „O nouă viață”, transmite IPN.

Prezentă la miting, Marina Tauber, deputată din partea Partidului „Șor”, a spus că la acțiunea de protest au venit cetățeni din toate raioanele Republicii Moldova. „Guvernarea a adus la o criză fără precedent, niciodată nu am trăit astfel de timpuri. Dacă o să fim mulți, uniți și consolidați, vor putea schimba lucrurile spre bine”, a spus Marina Tauber. Potrivit deputatei, în prezent guvernarea ar duce o luptă pentru propriile interese, și nu pentru interesele oamenilor.

Marina Tauber a precizat că a fost creată o nouă mișcare, numită „O viață nouă”, care este coordonată de Ilan Șor, liderul Partidului „Șor” și care va lupta pentru o viață mai bună a cetățenilor în Republica Moldova.

Un alt deputat al Partidului „Șor”, Vadim Fotescu, a spus la miting că „trebuie să le spunem acestor guvernanți să-și facă bagajele și să plece, să ne lase în pace. Am auzit că Maia Sandu se pregătește de vacanță. Să plece cu totul, să nu se mai întoarcă”, a adăugat Vadim Fotescu. 

La rândul său, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, a spus că Mișcarea civică „O viață nouă” nu este una politică și nu aparține vreunui partid politic. Dinu Țurcanu a îndemnat să se alăture acestei mișcări oamenii care nu sunt de acord cum conduce „această guvernare incompetentă”.

„Guvernul a declanșat un amplu proces de epurări de cadre, înlocuind profesioniștii din sistem cu oameni loiali puterii politice, care dau dovadă de incompetență, rea-voință și o lipsă crasă de viziune. Astăzi întreg aparatul de stat se confruntă cu o criză acută de specialiști, iar din această cauză sistemul administrativ la nivel central a intrat în colaps și nu mai face față provocărilor. Astăzi batem primul cui în sicriul politic al actualei guvernări”, a menționat Dinu Țurcanu.

Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a subliniat că actuala guvernare a promis că va elimina toate schemele prin care se furau bani, dar nu s-a ținut de cuvânt. „Unde sunt banii, unde sunt schemele deconspirate? Vă spun cu siguranță că ei le-au preluat pe toate. Vedem în fiecare zi milioane, granturi, care le vin din străinătate la Parlament si Guvern, unde sunt aceste milioane?”,  a spus primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu.

La finele mitingului, a fost votată o rezoluție care prevede că acțiunile de protest vor continua până când guvernarea își va da demisia. Potrivit rezoluției, Mișcarea civică „O viață nouă” are rolul de a consolida toate forțele de opoziție din Republica Moldova, care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă și sunt gata să opună rezistență și să lupte împotriva actualei guvernări. Potrivit documentului, obiectivul final al acestei mișcări este de a determina PAS să renunțe la putere și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.