Mii de lumânări pentru comemorarea victimelor ocupaţiei
https://www.ipn.md/ro/mii-de-lumanari-pentru-comemorarea-victimelor-ocupatiei-7965_997741.html
Mii de oameni au venit miercuri seara în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor ocupaţiei ruseşti şi sovietice. Mitingul de comemorare a fost organizat de către Partidul Liberal, parte componentă a alianţei de guvernământ, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la semnarea tratatului de la Bucureşti, prin care o parte din statul Moldova istorică a fost anexată la Imperiul rus. Participanţiii au scris cu lumânări „1812 – 200 de ani de ocupaţie rusă”, ulterior lumânările fiind depuse la Piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, instalată în faţa clădirii Guvernului. Cei prezenţi la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că lumânările au fost aprinse în memoria celor care au murit ca patrioţi ai acestui pământ. El a spus că aceşti 200 de ani sunt ani de suferinţă, ani de umilinţe şi ani în care altcineva decide soarta Moldovei.
„Chiar şi acum luptăm pentru libertatea noastră, este şi cazul lui Vadim Pisari, omorât la începutul acestui an de către un pacificator rus. E o crimă dacă uiţi suferinţele poporului tău chiar şi peste 200 de ani. Aceşti 200 de ani nu au fost de ajuns pentru a junge la conştiinţa unora că libertatea nu se cerşeşte, libertatea se cucereşte”, a spus Mihai Ghimpu.
Prim-vicepreşedintele PL, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, a spus că acum 200 de ani două Imperii au decis soarta acestui pământ. „Din acel moment această palmă de pământ se află într-o situaţie complicată, vitregă. Timp de 200 de ani, am avut puţine ocazii ca să putem spune adevărul. Dar un popor care nu-şi cunoaşte trecutul, nu are viitor”, a declarat Dorin Chirtoacă.
La miting au participat şi membri ai Consiliului Unirii, care pledează pentru Unirea actualului teritoriul al Republicii Moldova la România. Până la miting, aceştia au organizat un marş de torţe şi lumânări în cinstea apărătorilor etniei româneşti. Marşul s-a desfăşurat de la fostul sediu al Sfatului Ţării până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Co-preşedintele Consiliului Unirii, scriitorul Nicolae Dabija, a spus că 16 mai este data cea mai tristă din istoria Moldovei. „De atunci se trag toate relele, deznaţionalizarea, genocidul spiritual. Am organizat un miting în memoria celor care s-au scarificat pentru limbă, libertate”, a spus Nicolae Dabija.
Pe 16 mai 1812, Imperiul Rus şi Imperiul Otoman au semnat, la Bucureşti, Tratatul de Pace, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Ţarist. În 1940, urma Pactului Ribbentrop – Molotov şi teritoriul Basarabiei a fost fărâmiţat, fiind incorporat în cadrul diferitelor republici din componenţa fostei URSS.
O altă parte a clasei politice şi a populaţiei din Republică Moldova consideră anii 1812 şi 1940 drept ani de eliberare.