logo

Mii de case din regiunea transnistreană – fără gaz, termie, apă caldă. Constatările lui Krasnoselski


https://www.ipn.md/ro/mii-de-case-din-regiunea-transnistreana-fara-gaz-termie-7967_1110544.html

În jur de 1500 de blocuri de locuit din regiunea transnistreană sunt deconectate de la termie și nu mai primesc apă caldă. În alte aproape 72 de mii de case particulare nu mai sunt furnizate gaze naturale. Despre aceasta anunță liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care precizează că, în această perioadă, sobele sunt o salvare, transmite IPN.

Liderul de la Tiraspol susține că în foarte multe locuințe particulare, mai ales în sate, au fost păstrate sobele, cu ajutorul cărora locatarii acum se încălzesc. Potrivit lui Krasnoselski, există și rezerve de masă lemnoasă, iar în fiecare raion funcționează puncte de comercializare a lemnelor. La cererea cetățenilor care nu își pot procura lemne, acestea sunt oferite gratuit.

Vadim Krasnoselski îi îndeamnă pe cei care nu fac față situației să apeleze la linia fierbinte 080022800. Timp trei zile s-au dat aproape două mii de apeluri. De cele mai multe ori oamenii întreabă de lemne.

Totodată, în localități au fost amenajate locații speciale în care cetățenii se pot încălzi. Deja s-au adresat 12 persoane, printre care o bătrână în vârstă de 103 ani.

Livrările de gaze în regiunea transnistreană au fost sistate din 1 ianuarie la decizia concernului rus Gazprom, care a invocat neachitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă neconfirmată însă de Chișinău. Conducerea Republicii Moldova a acuzat Kremlinul de șantaj energetic.

În consecință, activitatea a sute de întreprinderi din regiune a fost pusă pe pauză. De la agent termic au fost deconectate instituțiile administrative, de învățământ, precum și sectorul locativ. În blocurile de locuit continuă să fie livrate gaze, pentru ca oamenii să-și poată pregăti mâncare.

Chișinăul a propus asistență în achiziția gazelor naturale pentru malul stâng, însă „Tiraspoltransgaz” a refuzat ajutorul propus de „Moldovagaz” și „Energocom”. Autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026.